Svaki drugi noviji automobil na svetu ima delove nemačkog giganta

Od oktobra počinje sa radom nova fabrika u Pančevu

AutomobiliFirme u fokusuLifestylePoslovanjePreduzetnikU fokusu

27.9.2021 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Od oktobra počinje sa radom nova fabrika u Pančevu Od oktobra počinje sa radom nova fabrika u Pančevu
Nemačka kompanija Brose, koja proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata i sedišta automobila, elektromotore i elektroniku, kamen temeljac fabrike u Pančevu postavila je... Od oktobra počinje sa radom nova fabrika u Pančevu

Nemačka kompanija Brose, koja proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata i sedišta automobila, elektromotore i elektroniku, kamen temeljac fabrike u Pančevu postavila je marta prošle godine i sledećeg meseca će zaposliti prvih 400 od planiranih 1.200 radnika.

Svaki drugi automobil na svetu novije generacije ima bar jedan deo koji je proizveden u ovoj firmi, a od sredine oktobra će se i u Pančevu proizvoditi razne vrste električnih uređaja, ventilatora, pumpi za ulje i elektromotora, otkriva Radio televizija Srbije. U Pančevu se trenutno nalaze stručnjaci iz 11 zemalja koji obučavaju nove radnike, a neki su bili i na obuci u Nemačkoj.

„Kompletnu obuku smo imali sa našim kolegama u Nemačkoj. To je bio jedan teorijski deo, gde su nas podučavali teorijskim stvarima, a išli smo i direktno u proizvodnju, gde smo na praktičnim primerima videli kako to sve izgleda u velikoj serijskoj proizvodnji“, izjavio je za RTS radnik nemačke kompanije Igor Kovač.

U Broseu planiraju da otvore 1.100 radnih mesta u sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje. Zato su na 63.000 kvadratnih metara napravili savremene proizvodne pogone u koje su uložili 180 miliona evra.

Direktor fabrike u Pančevu, Roman Strakoš, ističe da su doneli odluku o izgradnji fabrike u Srbiji i Pančevu nakon analize lokacija širom Evrope.

„Industrijski grad poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima nas je privukao, kao i blizina Beograda, u kojem se nalaze renomirani univerziteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom, i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici“, naglasio je Strakoš za RTS.

Kako je navedeno, otvaranjem nove fabrike smanjiće se broj nezaposlenih u Pančevu, ali ovde će svoje radno mesto pronaći i nezaposleni iz Beograda i Novog Sada. Gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, kazao je za RTS da su gradili grinfild zone, stvarali uslove za takve stvari.

„Sa ponosom stojimo ovde u fabrici Brose i, jednostavno, ovo je ono za šta smo radili godinama iza nas, i jako je velika stvar za grad Pančevo“, istakao je gradonačelnik.

Na samo nekoliko stotina metara od nove fabrike Brose nalazi se još jedan nemački gigant ZF (Zahnradfabrik – Fabrika zupčanika). Zahvaljujući njima, značajno se menja i dosadašnja privredna slika Pančeva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...