Postupak može biti prekinut samo u određenim slučajevima

Pokrenuta prinudna likvidacija za 3.581 privredno društvo

PoslovanjePreduzetnik

23.2.2024 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Pokrenuta prinudna likvidacija za 3.581 privredno društvo Pokrenuta prinudna likvidacija za 3.581 privredno društvo
U Registru privrednih subjekata je od 7. do 12. februara pokrenut postupak prinudne likvidacije 3.581 privrednog društva. Istovremeno su objavljeni i oglasi o prinudnoj... Pokrenuta prinudna likvidacija za 3.581 privredno društvo

U Registru privrednih subjekata je od 7. do 12. februara pokrenut postupak prinudne likvidacije 3.581 privrednog društva.

Istovremeno su objavljeni i oglasi o prinudnoj likvidaciji u trajanju od 60 dana.

Od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji, organi društva mogu da nastave sa radom, ali društvo ne može da preduzima nove poslove, već samo da završava započete poslove, uključujući i izmirenje dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze društva i obaveze prema zaposlenima.

Za vreme prinudne likvidacije društva se ne isplaćuje učešće u dobiti, odnosno dividenda, niti se imovina društva raspodeljuje članovima društva pre brisanja društva iz registra.

Od dana pokretanja postupka prinudne likvidacije, prekidaju se svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji.

APR
Foto: APR

Prinudna likvidacija može biti prekinuta jedino ukoliko se otvori prethodni stečajni postupak. U slučaju odbijanja predloga za pokretanje stečajnog postupka, ili obustavljanja postupka zbog povlačenja predloga za pokretanje stečajnog postupka, prinudna likvidacija se nastavlja.

Ovaj postupak se obustavlja i u slučaju otvaranja stečajnog postupka. Prekinuti sudski i upravni postupci mogu se nastaviti i nakon brisanja društva iz registra, na zahtev članova, odnosno poverilaca brisanog društva.

Od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji, društvo ne može da registruje promene podataka u Registru privrednih subjekata i Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Iz Agencije za privredne registre naglašavaju da su rešenja u papirnoj formi poslata putem pošte na registrovane adrese sedišta privrednih društava.

Elektronska forma odluke registratora, zajedno sa oglasom o pokretanju prinudne likvidacije, objavljeni su na internet stranici Agencije, a pristupa im se preko Pretrage oglasa i obaveštenja za registrovane subjekte i Pretrage privrednih društava, unosom matičnog broja ili poslovnog imena društva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...