Problemi u primeni SEF-a nisu otklonjeni najnovijim izmenama

Sistem e-faktura ugrozio poslovanje 90 odsto privrednika

Porezi

22.2.2024 14:53 Autor: Ljiljana Begović 33

Sistem e-faktura ugrozio poslovanje 90 odsto privrednika Sistem e-faktura ugrozio poslovanje 90 odsto privrednika
Od kada je u primeni, Zakon o elektronskom fakturisanju dobija brojne kritike privrednika, kako na same propise, tako i na tehničku primenu. Povodom problema... Sistem e-faktura ugrozio poslovanje 90 odsto privrednika

Od kada je u primeni, Zakon o elektronskom fakturisanju dobija brojne kritike privrednika, kako na same propise, tako i na tehničku primenu.

Povodom problema u poslovanju sa kojima se susreću privrednici kada je reč o primeni Sistema elektronskog fakturisanja (SEF), održana je konferencija za novinare udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS).

Predsednik ovog udruženja poreski savetnik Darko Majstorović rekao je da su Ministarstvu finansija slali brojne predloge i ukazivali na probleme, pre svega za odlaganje primene kako bi se sistem doveo u red i postao funkcionalan.

“Naš predlog je bio odbijen, a samo su se stvorili teški i apsurdni problemi. Sve vreme od uvođenja e-faktura privrednici imaju iste muke, a sva ta rešenja smo pominjali još od 2022. godine, i pre početka uvođenja sistema fiskalizacije. Pre svega smo govorili o tome da privrednici imaju probleme oko uvođenja fiskalnih aparata, pa su kažnjavani zato što serviseri nisu na vreme isporučivali aparate”, kaže Majstorović.

Na početku uvođenja sistema e-faktura ukinuta je odgovornost servisera, a ceo trošak i kazne su plaćali privrednici.

“Kao posledicu imamo to da su mnogi lokali zatvoreni, da nažalost represivnom poreskom politikom trpimo štetu. I o tome smo govorili u Ministarstvu finansija. Oni imaju razumevanja jer su naši predlozi logični i opravdani sa stanovišta privrednika, međutim nije se mnogo toga uradilo da se pomerimo od onoga što smo imali prošle godine” navodi Majstorović.

Foto: Freepik.com

Predsednik udruženja ZPPS ukazao je i na sam poreski sistem Srbije za koji kaže da je suviše komplikovan.

“Cilj svakog poreskog sistema bi trebalo da bude jednostavnost i laka primena. Ako je lako razumljiv privrednicima onda neće biti problema u njegovoj primeni. Kako kažu predstavnici ministarstva finansija, mi smo daleko dogurali u razvoju sistema e-faktura, ali i dalje vučemo ogromne probleme. Ali se stvaraju i dodatni uvođenjem izmena, kao što je dupla evidencija PDV-a”, smatra poreski savetnik.

On je rekao da u Srbiji imamo dosta komplikovan zakon o PDV-u.

“U tom problemu primene zakona dolazimo do zakona o sistemu elektronskih faktura, za koji 90 odsto privrednika tvrdi da je otežao poslovanje. Postoji ogromna kolizija dva zakona. Mi smo zvanično jedina zemlja u svetu u kojoj je moguće izdati e-fakturu, a da se na njoj nalaze dva datuma. Tako imate datum prometa i datum izdavanja fakture”, objašnjava Dejan Majstorović.

Kao primer navodi da je moguće da se na e-fakturi u datumu prometa stavi da je januar, a datum izdavanja februar, i da to dovodi do kolizije Zakona o elektronskom fakturisanju sa Zakonom o računovodstvu.

“Pitanje je kako se to knjiži, logično je da se to knjiži u januaru, ali kako možemo da knjižimo porez i promet u januaru kada nije ni postojala ta faktura. To je veliko razmimoilaženje. Kako je moguće da se tako nešto dešava, a znamo da je faktura zakonska isprava koja mora biti jedinstven dokument”, ističe Majstorović.

Majstorović kaže da je još gora situacija kada dođemo do kraja godine, kada se na e-fakturama ubeleži datum prometa u decembru, a izdavanje u januaru.

“Po meni je to neshvatljivo, to je velika kolizija i dovodi u pitanje mnoge stavke u Zakonu o računovodstvu koji je ugrožen Zakonom o elektronskom fakturisanju. Takođe, imamo i problem zaostalih računa. Primenom zakona o SEF-u do 15. u mesecu morate da prihvatite fakturu koja je izdata u prethodnom mesecu jer se do 15. predaje PDV evidencija, a pošto često sistem ne radi, onda nismo u stanju da prihvatimo takvu fakturu, pa će se neko iz ministarstva dosetiti da takav ulazni PDV nećemo moći da koristimo u tom obračunskom periodu”, objašnjava Majstorović.

Predsednik udruženja ZPPS poreski savetnik Darko Majstorović apelovao je na ministarstvo i Poresku upravu da saslušaju privrednike.

“Tužno je i razočaravajuće da administrativne i druge greške plaćaju privrednici. Na ovaj način strada mala privreda”, zaključio je Majstorović.

 • ZVEZDA

  22.2.2024 #1 Author

  Navicice se na to

  Odgovori

  • LJUBOMIR

   23.2.2024 #2 Author

   Na žalost

   Odgovori

  • Vlada

   26.2.2024 #3 Author

   Na ovo niko ne moze da se navikne, vise niko nike siguran da li radi ispravno.

   Odgovori

 • SHALIMAR

  22.2.2024 #4 Author

  Tužno ali istinito šta se kod nas dešava…

  Odgovori

 • Manja

  22.2.2024 #5 Author

  Zasto da bude jednostavno kada moze komplikovano… kao i vecina svega kod nas… a i privrednici su imali dosta vremena da se obuce… ali treba uprostiti i pojednostaviti sistem

  Odgovori

  • Nataša

   26.2.2024 #6 Author

   Dosta vremena da se obuče? Pa izmene su bile na nedeljnom pa posle na mesečnom nivou. Knjigivođe jedva stignu da pohvataju konce a ne probrednici…

   Odgovori

 • Konsiljere

  23.2.2024 #7 Author

  Uvek je u zivotu tako. Gazda tovari I bije konja kojji nosi a mazi onog kojiji paradira.

  Odgovori

 • Rade

  23.2.2024 #8 Author

  U ministarstvu finansija postoje botovi koji u životu nisu vodili pdv evidencije niti imaju dana radnog staža, ali pišu propise koji rade direktno protiv budžeta.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  23.2.2024 #9 Author

  Prvo nametnu nova pravila a posle saniraju greške

  Odgovori

  • Viki

   23.2.2024 #10 Author

   Konfuzni zakoni čine da kome hoće mogu kad im se zamere da zatvore firmu

   Odgovori

 • Dzoni

  23.2.2024 #11 Author

  Ne sekiram se ja za vas i privrednike i tako pola poreza ne placate ! Ako ne mozete raditi idite radite nesto drugo …

  Odgovori

  • Ivan

   24.2.2024 #12 Author

   Sram te bilo, ima mnogo poštenih preduzetnika koji izdržavaju ovu zemlju, sigurno da je ne izdržavaju državne firme

   Odgovori

  • Knjg

   24.2.2024 #14 Author

   Nisu svi takvi, ali skoro svi. Ako mogu sta da prevare ili ucare oni ce to uraditi, sto su veci to su na sitno posteniji ali na veliko mnooogo veci prevaranti.

   Odgovori

  • malena011

   25.2.2024 #15 Author

   Hvala u ime svih nas majmuna sto smo se prijavili i posteno placamo dazbine i doprinose.Divan komentar.Svi su na granici da zatvore radnje koju su radile i po 40 god.Prosto su ljudi optereceni papirologijom posle radnog vremena.Ne mozemo ni decu posteno da vidjamo.

   Odgovori

  • Milan

   25.2.2024 #16 Author

   U državnu upravu na grbaču privrednicima

   Odgovori

  • Nenad

   26.2.2024 #17 Author

   Dabogda prosio do kraja života👎

   Odgovori

  • Vlada

   26.2.2024 #18 Author

   Sram te bilo, sto ne probas da pokrenes neki posao, video bi onda kako je. Nego samo znas da kukas kako privatnici ne valjaju, da vredis sigurno bi imao neki biznis ili bi radio za dobro platu

   Odgovori

 • Viki

  23.2.2024 #19 Author

  Jesu li ministarstvo finansija i poreska u zavadi pa svako za sebe traži evidencije ili se utrkuju ko će više štete da nanese privredi

  Odgovori

 • tamara71

  23.2.2024 #20 Author

  Genijalno…

  Odgovori

 • Ja nisam imao

  24.2.2024 #21 Author

  ni jedan problem. A, čak nisam bio ni obavezan da koeistim e-fakture. Sjajna stvar.

  Odgovori

 • Knjigovodja

  24.2.2024 #22 Author

  U Italiji ceo sistem kostao oko 3.5 mil evra
  Mi do sada potrosili preko 70 mil. i nije ni blizu da radi.
  Mislim da smo odavno presli granicu gde vise ni BOG ne moze da nam pomogne.

  Odgovori

  • Knjig

   24.2.2024 #23 Author

   Ma sta znaju ‘Talijani, neka dodju da vide kako se to radi. Uveliko smo ih presisali po svemu.

   Odgovori

  • REA

   25.2.2024 #24 Author

   U Srbiji je sve skuplje 3x

   Odgovori

 • Gotivac

  24.2.2024 #25 Author

  Kao neko iz struke.. Na zalost moram da kazrm da gospodin dosta prica povrsno i lupeta za vecinu stvari! Kljucne probleme tako reci i ne pominje.. Da malo procita osnove nacela knjigovodata-racunovodstva, razresio bi neke svoje dileme na kojima toliko potencira, a u stvari su ispravna! Istina je da su zakoni komplikovani i u pojedinim felovima u suprotnosti, ali to privrednici moraju da poguraju.. Doticni, sa ovim stavovima, nece biti od pomoci.. Svako dobro

  Odgovori

 • Mare

  24.2.2024 #26 Author

  Njima i jeste cilj da uniste mala preduzeca i preduzetnike jer tako uvecavaju svoja preduzeca

  Odgovori

 • MAJA

  24.2.2024 #27 Author

  Tek sad

  Odgovori

 • Zabrinut

  25.2.2024 #28 Author

  Srbija „Tigar u digitalizaciji“!

  Odgovori

 • Krcko

  26.2.2024 #29 Author

  Privrednici su toliko optereceni sa svim i svacim da biti privrednik nije umetnost a ni hrabrost nego ludost.Kompletan ekonomoski teret trpe privrednici.Manjak radnika, neobrazovani radnici, povecanja plata, SRB administraciju koja je totalni uzas, svetska recesija, smanjenje trzista usled odlaska radnika u inostranstvo, inspekcije, partijska uhljebljavanja, pored poreza milion taksi, uzas, uzas, uzas.

  Odgovori

 • Dušan

  26.2.2024 #30 Author

  Kako se frljaju s procentima. Ugroženi su samo i isključivo oni koji su navikli da guše pdv sa lažnim računima i niko više.

  Odgovori

 • Vlado

  26.2.2024 #31 Author

  Paradoks ici na primenu a dovoljno ne razraditi.

  Odgovori

 • MRZ

  27.2.2024 #32 Author

  Tvrdnja da smo jedina zemlja u svetu gde se izdaje faktura sa dva datuma prosto nije tačna. I u Mađarskoj se navodi datum prometa i datum izdavanja fakture. To su naprosto osnovni elementi fakture.

  Odgovori

 • KIMCHI

  29.2.2024 #33 Author

  Datumi sporni, pa da l i to moramo da komplikujemo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...