Kazne za neprijavljivanje prihoda i do 150.000 dinara

Mali broj frilensera prijavio porez preko portala pre isteka roka

Porezi

2.8.2023 12:59 Autor: Ljiljana Begović 1

Mali broj frilensera prijavio porez preko portala pre isteka roka Mali broj frilensera prijavio porez preko portala pre isteka roka
Prema informacijama iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), do isteka roka za prijavu poreza frilensera, tačnije 31. jula, prijavilo se više od... Mali broj frilensera prijavio porez preko portala pre isteka roka

Prema informacijama iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), do isteka roka za prijavu poreza frilensera, tačnije 31. jula, prijavilo se više od 3.700 radnika na internetu (tačno 3.773). To znači da veliki broj frilensera nije stigao da na vreme preda poresku prijavu za prvi i drugi kvartal 2023. godine.

Ako je ne dostave u roku, radnici na internetu mogu naknadno da podnesu neblagovremenu prijavu. Ukoliko ni tada ne prijave porez, kontrola Poreske uprave pokreće postupak, što znači da će frilenser platiti i kamatu.

Takođe, frilenseri koji nisu podneli prijavu rizikuju da plate i kaznu koje ide od 5.000 do 150.000 dinara.

Udruženje radnika na internetu uputilo je dopis Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u kojem traži produženje poreske prijave na portalu Frilenseri zbog, kako navode, nedovoljno vremena da se upoznaju sa načinom prijave i prikupe neophodne alate i dokumentaciju koja se u nekim slučajevima zahteva.

Međutim, kako su iz Poreske uprave objasnili u razgovoru za Biznis.rs rok za podnošenje poreske prijave propisan je članom 95. Zakona o porezu na dohodak građana kojim je definisano da se za prihode ostvarene po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem, poreska prijava na obrascu PP OPO-K podnosi u roku od 30 dana od završetka kvartala.

Foto: Pexels.com

“Imajući u vidu da je poslednji dan roka za podnošenje poreske prijave za II kvartal, kao i za I kvartal tekuće godine za obveznike koji prihode po ovom osnovu nisu prijavili podnošenjem poreske prijave PP OPO, neradan dan (nedelja), rok za podnošenje poreske prijave istekao je 31.07.2023. godine, odnosno prvog narednog radnog dana. Napominjemo da je obračunati porez potrebno platiti najkasnije do isteka roka za podnošenje prijave za određeni kvartal”, istakli su iz Poreske uprave.

Sa druge strane frilenseri i dalje imaju velikih problema oko prijavljivanja. Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) kažu da među radnicima na internetu kruži i mnogo netačnih informacija.

“Nažalost, u poslednje vreme je bilo dosta dezinformacija o način prijavljivanja poreza, koje su dodatno unosile pometnju. Iako je NALED na većinu pitanja dao odgovore na sajtu Frilenseri, dešavalo se da knjigovođe daju drugačije savete. Čak se dešavalo da u lokalnim Poreskim upravama daju oprečne informacije. Takođe, deo frilensera nije upoznat sa načinom funkcionisanja E-uprave i digitalnih sertifikata, kao i procedura oko prijavljivanja na Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja (Croso)”, naglašavaju naši sagovornici.

Oni dodaju da se na početku dešavalo da je unos bio otežan i da potvrde nisu stizale blagovremeno.

“Takođe, pri odjavi odnosno prijavi na osiguranje ima najviše problema, gde svaka filijala RFZO daje drugačije odgovore i traži drugu dokumentaciju. Nadamo se da će se te ‘dečje bolesti’ otkloniti u narednom periodu”, poručuju iz UFPS.

Zatezna kamata

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji definiše da je kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije (NBS) plus 10 odsto.

Ova kamata je veća za 10 procenata u odnosu na zateznu kamatu definisanu u Zakonu o zateznoj kamati, a koju NBS redovno ažurira na svom portalu.

 • Bole

  3.8.2023 #1 Author

  3700… Opet ispadoh budala.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.