Najniža mesečna osnovica 35.000 dinara

Poljoprivrednicima stižu rešenja za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje

Porezi

3.5.2023 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljoprivrednicima stižu rešenja za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje Poljoprivrednicima stižu rešenja za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje
Poreska uprava izvršila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2023. godinu, za osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa i... Poljoprivrednicima stižu rešenja za plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje

Poreska uprava izvršila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2023. godinu, za osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa i u toku je dostavljanje rešenja.

Prema obaveštenju Poreske uprave rešenje se smatra dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje rešenja pošti na dostavljanje, a datum predaje pošti naznačen je na rešenju.

Najniža mesečna osnovica doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivrednike za 2023. godinu, iznosi 35.025 dinara za jednog osiguranika. Utvrđena je i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 420.300 dinara.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje propisane su Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, gde za penzijsko i invalidsko osiguranje iznose 24 odsto, a za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto.

Godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Godišnji rokovi za plaćanje doprinosa su 15. februar, 15. maj, 15. avgust i 15. novembar 2023. godine.

Privremene tromesečne akontacije u 2024. godini, počev od prve koja dospeva 15. februara, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP, opredeljen za uplatu obaveza za 2024. godinu, koji je prikazan u samom rešenju.

“Potrebno je da poreski obveznici prilikom uplata poreskih obaveza za 2023. godinu, odnosno za 2024. godinu, postupaju u skladu sa navedenim kako bi uplate bile ispravno proknjižene”, naveli su iz Poreske uprave.

Iz ove institucije naglašavaju da je u cilju unapređenja usluga koje Poreska uprava pruža poreskim obveznicima, uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima, koje služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu, pri čemu iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija, a omogućen je i QR kod, čijim skeniranjem se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju podaci neophodni za uplatu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.