Saveti za veću profitabilnost

Kako privrednici planiranjem mogu uštedeti na porezu?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

27.4.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 2

Kako privrednici planiranjem mogu uštedeti na porezu? Kako privrednici planiranjem mogu uštedeti na porezu?
Poresko planiranje jedna je od ključnih stavki za poslovanje svakog preduzeća. Firme mogu da uštede na porezu i kroz pravilno planiranje i pripremu poreske... Kako privrednici planiranjem mogu uštedeti na porezu?

Poresko planiranje jedna je od ključnih stavki za poslovanje svakog preduzeća. Firme mogu da uštede na porezu i kroz pravilno planiranje i pripremu poreske prijave. Važno je da vlasnici firmi ili njihovi zaposleni pažljivo prouče zakonske propise koji se odnose na poslovne aktivnosti i da blagovremeno podnesu poresku prijavu, kako bi izbegli kašnjenje i nepotrebne kazne.

Dakle, ušteda na porezu je moguća u Srbiji kroz primenu zakonskih propisa i poreskih olakšica, korišćenje poreskih odbitaka, pažljivo praćenje prihoda i rashoda, pravilan obračun amortizacije i pažljivo planiranje i pripremu poreske prijave.

Važno je napomenuti da postoji mnogo načina za uštedu na porezu, ali nijedan od njih ne sme da bude u suprotnosti sa zakonom.

Poslovni konsultant Biljana Lazarević kaže da su planiranje pozicija bilansa uspeha, bilansa stanja i tokova gotovine, ali i poreskog bilansa, od ključnog značaja za rast i razvoj preduzeća i evaluaciju rizika.

“Budžet preduzeća, odnosno godišnji plan poslovanja, trebalo bi da obuhvata sve ove pozicije. Do 30. juna u tekućoj godini preduzeće plaća porez na dobit po akontacionom obračunu, a nakon tog datuma po obračunu na osnovu podataka iz poreskog bilansa preduzeća. Profitabilnost je pozicija koja se strateški planira, a rezultat sistematičnog i preciznog plana profita je i plan plaćanja poreza na dobit, odnosno planirane likvidnosti”, objašnjava Lazarević.

Foto: Freepik.com

Na mesečnom ili kvartalnom nivou, u zavisnosti od veličine preduzeća, do 15. u mesecu za prethodni mesec se plaća porez na dodatu vrednost (PDV) koji je direktna posledica ostvarene prodaje (prometa) u mesecu (kvartalu).

“Veća prodaja u zemlji podrazumeva i veći PDV, stoga je potrebno uskladiti ročnost naplate potraživanja sa ovim datumima. Uobičajena situacija u praksi malih i srednjih preduzeća (MSP) je da gotovo izostaju sva druga plaćanja (prema dobavljačima, bankama, trećim licima) u periodu plaćanja PDV-a”, ističe Lazarević.

Poslovni konsultant Veljko Davidović objašnjava da prodajni timovi i nosioci prodajnih menadžerskih uloga, „vlasnici“ procesa i odgovorni za rezultat P&L-a (Bilansa uspeha) svog tima, prodajne teritorije, portfolija proizvoda, moraju biti svesni šire slike i uticaja ostvarenja, odnosno neostvarenja planova prodaje i naplate na celu kompaniju i sve operacije (nabavku, proizvodnju, HR, finansije) i kalkulacije – cene, rabata, popusta i poreza.

Prema rečima advokata iz advokatske kancelarije Stojković, neophodno je da svako preduzeće koje planira da svoj biznis učini profitabilnim angažuje poreskog savetnika koji će mu pomoći u sastavljanju poreskog plana.

“Poreski savetnici su obučeni da pomognu preduzećima u smanjenju poreza i povećanju profita, ali i da istovremeno poštuju zakonske propise i izbegnu kazne i negativne posledice po poslovanje. Poreski savetnik će pomoći preduzeću da analizira njegove finansijske podatke, identifikuje oblasti u kojima se može smanjiti porez i preporuči najbolje načine za ostvarivanje ušteda. Pored poreskih savetnika, postoje i različiti programi obuke i edukacije koji se bave pitanjima poreskog savetovanja. Ti programi mogu biti korisni za menadžment preduzeća ili za zaposlene koji su odgovorni za finansije i računovodstvo”, zaključuju iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

U Srbiji postoji i veliki broj nezavisnih organizacija koje se bave poslovnim savetovanjem, uključujući i poresko savetovanje. Ove organizacije pružaju konsultantske usluge i mogu pomoći preduzećima da se uspešno nose sa složenim poreskim propisima i ostvare uštede na porezu.

  • SENSEI

    28.4.2023 #1 Author

    Može se uštedeti, a da li će privrednici uspeti da uštede

    Odgovori

  • Ana

    17.8.2023 #2 Author

    Gde mogu naci poreskog savetnika. Imamo apoteku. Zelela bih da jednostavno se posavetujem i da mi razjasni neke stvari. Kome da se obratim. Ja sam u Novom sadu. Hvala unapred

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...