Za online usluge računi mogu biti samo elektronski

Svaka prodaja stranom fizičkom licu mora da ide preko fiskalnog uređaja

IzdvajamoPoreziPoslovanje

29.11.2022 17:23 Autor: Ljiljana Begović 8

Svaka prodaja stranom fizičkom licu mora da ide preko fiskalnog uređaja Svaka prodaja stranom fizičkom licu mora da ide preko fiskalnog uređaja
Još samo mesec dana ostalo je do pune primene e-faktura u privredi. Od 1. januara sledeće godine izdavanje i čuvanje elektronskih faktura biće obavezno... Svaka prodaja stranom fizičkom licu mora da ide preko fiskalnog uređaja

Još samo mesec dana ostalo je do pune primene e-faktura u privredi. Od 1. januara sledeće godine izdavanje i čuvanje elektronskih faktura biće obavezno i u svim transakcijama između subjekata privatnog sektora.

Prema zakonu o fiskalizaciji, svaka prodaja fizičkom licu se mora evidentirati u fiskalnom uređaju, a od ove obaveze nisu oslobođeni ni prodavci koji dobra i usluge prodaju preko interneta stranim fizičkim licima.

Zakonom o fiskalizaciji je definisano da se prometom na malo smatra svaka prodaja fizičkim licima, kao i prodaja u maloprodajnom objektu fizičkim licima, pravnim licima i preduzetnicima.

“U skladu sa tim izdaje se fiskalni račun sa poreskom stopom nula odsto (oznakom G-promet oslobođen PDV-a u skladu sa zakonom o PDV-u), jer se primenjuju članovi zakona o PDV-u kada se vrši otpremanje dobara u inostranstvo, s tim da je vrednost na fiskalnom računu iskazana u dinarima po srednjem kursu NBS na dan prometa. Ako postoji opcija unosi se dodatna informacija i iznos u stranoj valuti”, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs Milica Trifunović iz agencije TYB Consulting.

Iz ugla zakona o fiskalizaciji svaki promet fizičkim licima se mora evidentirati preko fiskalnog uređaja, pa tako i promet usluga fizičkim licima u inostranstvu. S obzirom na to da su u pitanju usluge, za određivanje datuma prometa se koriste rešenja iz zakona o PDV-u. To znači da ako stranim fizičkim licima držite časove jezika ili, na primer, poslovnog konsaltinga, potrebno je da ovu prodaju evidentirate na fiskalnim uređajima. Ukoliko se isključivo bavite pružanjem usluga online, račune možete da izdajete i šaljete u elektronskoj formi.

Digitron i laptop
Foto: Rawpixel.com

“Kada su usluge vremenski ograničene datum prometa je poslednji dan pružanja usluga, a kada su u pitanju delimične usluge koje se fakturišu mesečno, datum prometa je poslednji dan u mesecu”, kaže Trifunović.

Kada je reč o izvoznom carinjenju, trgovac uz fiskalni račun može da pripremi i propratni dokument koji sadrži sve podatke neophodne za nesmetano izvozno carinjenje i otpremu.

Za svaku uplatu koja se desila pre izvršenog prometa na fiskalnom uređaju je potrebno izdati avansni račun. Trgovci imaju ovu obavezu i kada su uplata i promet u istom mesecu, ali je uplata prethodila prometu.

“Ista pravila važe i za izdavanje fiskalnog računa-avansa kada je u pitanju primljeni avans iz inostranstva – izdaje se sa poreskom stopom od nula odsto, oznaka G. Vrednost se iskazuje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate, s tim da se svaka primljena uplata mora evidentirati na fiskalnom uređaju bez obzira na to da li će promet biti izvršen istog meseca ili neće”, navodi Trifunović.

Prema zakonu o fiskalizaciji, izdavanje fiskalnih računa obavezno je i za online prodaju dobara i usluga stranim fizičkim licima.

Na primer, internet prodavnica koja prodaje sportsku opremu isključivo na tržištu EU ima obavezu da svaku prodaju fizičkom licu, odnosno strancu, evidentira na fiskalnom uređaju. Ovo važi i u slučaju da se naplata obavlja preko neke od platnih institucija (na primer PayPala).

U skladu sa Zakonom o trgovini prodavac je dužan da poseduje isprave o proizvodnji, nabavci i prodaji robe, naročito sa podacima o poslovnom imenu, adresi, PIB-u i matičnom broju, odnosno broju iz odgovarajućeg registra proizvođača ili dobavljača, brojem i datumom izdavanja isprave, nazivu, mernoj jedinici i količini robe, nabavnoj ceni, zaduženju za vlastitu robu, prodajnoj ceni robe.

 • SUNCOKRET

  30.11.2022 #1 Author

  Nisam bas sigurna da će sve on line poslove moći da uteraju u legalne finansijske tokove. Ne verujem dqa postoji način da otkriju da se nisu pridržavali novih zakonskih odredbi.

  Odgovori

 • VOJKAN

  30.11.2022 #3 Author

  Trebalo bi sve da ide preko fiskalnog računa

  Odgovori

  • Nik

   1.12.2022 #4 Author

   To ti kad otvoriš firmu tad piši da mora da ide sve preko računa. I kad banka da beskonačni limit da može da se podigne na dnevnom nivou.

   Odgovori

 • Lolek

  30.11.2022 #5 Author

  Nema vise preko drugara

  Odgovori

 • goca87

  1.12.2022 #6 Author

  Nisam sigurna da ovo 100% može da funkcioniše tako

  Odgovori

 • RED

  1.12.2022 #7 Author

  Ovo ima samo u Srbiji.

  Odgovori

 • Emilija

  4.12.2022 #8 Author

  Sve i treba da ide preko racuna

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.