Poslodavci očajnički traže radnike u omladinskim zadrugama

Posla ima za sve, a mesečno se zarađuje i preko 100.000 dinara

BiznisBolji posaoPreduzetnik

24.6.2021 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Posla ima za sve, a mesečno se zarađuje i preko 100.000 dinara Posla ima za sve, a mesečno se zarađuje i preko 100.000 dinara
Omladinske i studentske zadruge mesta su gde mlađe osobe i studenti često traže posao. Zadruge nude širok spektar privremenih angažmana koji se obično plaćaju... Posla ima za sve, a mesečno se zarađuje i preko 100.000 dinara

Omladinske i studentske zadruge mesta su gde mlađe osobe i studenti često traže posao. Zadruge nude širok spektar privremenih angažmana koji se obično plaćaju na sat.

Sa popuštanjem mera protiv širenja zaraze korona virusa i dolaskom letnje sezone koja za srpske poslodavce znači odlazak radnika ka turističkim destinacijama, sve je veći broj firmi koje traže radnike preko omladinskih zadruga.

„Najviše posla ima u buticima, na pakovanju robe i u prodaji. Poziva za obavljanje fizičkih poslova ima svakodnevno. Stižu nam upiti i iz raznih magacina širom Beograda. Trenutno su aktuelni poslovi za angažman radnika u bioskopima za razvodnike i prodavce karata. Traže se i radnici za rad u restoranima brze hrane. Ovakva ponuda poslova ne važi samo u glavnom gradu, već i širom naše zemlje“, objašnjava za Biznis.rs direktorka omladinske zadruge „Bulevar“ Breda Milić.

Koliko iznosi satnica preko omladinskih zadruga?

Minimalna nadoknada po satu koju je utvrdio Omladinski zadružni savez je 220 dinara, a u zavisnosti od prirode posla može koštati i 360 dinara. Zaposleni ne zasniva klasičan ugovor o radu, već ima status lica angažovanog na privremeno povremenim poslovima.

Odredbom člana 198. Zakona o radu data je mogućnost poslodavcu da radi obavljanja privremenih poslova i zapošljavanja zaključi ugovor sa licem koje je član omladinske ili studentske zadruge za obavljanje posla koji ne traje duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini. Za takve poslove mogu se prijaviti studenti uzrasta do 26. godine života, učenici ili lica starosti do 30 godina.

„Godinama postoji velika potreba za radnicima u kol centru. Nekada je uslov poznavanje engleskog jezika, a imamo i kol centre gde nema takvih uslova. Interesantno je da američka firma traži IT stručnjake sa znanjima iz oblasti ekonomije. To su atraktivnije ponude zbog same kompanije koja ima svoja predstavništva u čitavom svetu. Neko od angažovanih članova zadruge nastaviće karijeru u ovoj firmi“, navodi Milić i napominje da poslodavci koji angažuju kadrove preko zadruge povećavaju minimalnu cenu rada, kako bi obezbedili dovoljan broj radnika:

„Minimalna cena rada za koju se još uvek može pronaći radnik je 200 dinara po satu. Sve je više poslodavaca koji su satnicu podigli na 300 i više dinara. Radnike angažovane preko omladinske zadruge najviše plaćaju kol centri koji imaju fiksni i varijabilni deo zarade. Varijabilni deo mesečne zarade nekada iznosi i preko 100.000 dinara, što je ozbiljna suma. Poznavanje engleskog jezika najčešće nije uslov, a cena rada se ne izražava po satu, već je stvar učinka, objašnjava Milić.

Letnja sezona donela nedostatak radne snage

Početak sezone godišnjih odmora i sve veći odliv kadrova ka inostranstvu, povećava potrebe poslodavaca koji ne mogu da obezbede dovoljan broj radnika.

„Kada bi se u ovom trenutku prijavilo više od 300 ljudi, imali bismo posao za sve. Veliki broj naših građana sezonski odlazi na rad u Hrvatsku i Grčku. Na tržištu rada ima nezaposlenih koji se još uvek boje infekcije, pa radije ostaju kod kuće“, zaključuje Milić.

 • Milovan94

  24.6.2021 #1 Author

  Samo nek se radi. Dobro je kada ima posla.

  Odgovori

 • SANJA

  26.5.2022 #2 Author

  Preko omladinske ti ne ide puni radni xtaz,mozda se moze naci dobra plata ali svakako na dugorocne staze nije dobro za omladince

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...