PROIZVEDEN PRVI DOMAĆI TEST NA COVID-19 Firma iz Niša čeka dozvole, testove će prvo ponuditi Srbiji

PreduzetnikSrbijaVesti

21.5.2020 13:00 Autor: Marija Jovanović 2

PROIZVEDEN PRVI DOMAĆI TEST NA COVID-19 Firma iz Niša čeka dozvole, testove će prvo ponuditi Srbiji PROIZVEDEN PRVI DOMAĆI TEST NA COVID-19 Firma iz Niša čeka dozvole, testove će prvo ponuditi Srbiji
Prvi srpski test na korona virus proizveden je u Nišu a masovna proizvodnja domaćih testova trebalo bi da počne od petka, 22. maja, kada se... PROIZVEDEN PRVI DOMAĆI TEST NA COVID-19 Firma iz Niša čeka dozvole, testove će prvo ponuditi Srbiji

Prvi srpski test na korona virus proizveden je u Nišu a masovna proizvodnja domaćih testova trebalo bi da počne od petka, 22. maja, kada se očekuje dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva.

„Prvi srpski test je završen. Razvoj je završen i mi smo spremni, a sa širom proizvodnjom krenuće se odmah po odobrenju Agencije za lekove”, rekao je Tanjugu direktor i vlasnik kompanije “NeoMedica” Saša Tričković.

U ovom momentu kapacitet proizvodnje je 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U razvoj aparata koji pokriva ceo spektar infektivnih i drugih oboljenja krenulo se pre četiri godine, dok se na ideju za implementaciju testa na Covid-19 došlo sa pojavom prvih slučajeva korona virusa u kineskom gradu Vuhan odakle se epidemija prošilila na ceo svet.

„Tada smo počeli da razmišljamo o našem sistemu, a kada se to preselilo na Evropu i Srbiju već smo bili spremni za proizvodnju“, objašnjava Tričković.

Antigen su uvezli iz Amerike i tako je krenuo prvo razvoj, a onda i izrada prvih testova. Kako kaže direktor ove kompanije, od potražnje zavisi i gde će se najveći broj srpskih testova na koronu plasirati, ali bez obzira na veliku potražnju iz sveta, svoje testove prvo će ponuditi domaćem tržištu.

Potražnja za testovima iz Niša je izuzetno velika van Srbije, ističe Tričković i navodi da bez obzira što su pretežno izvoznička firma, korona testove će prvo ponuditi Srbiji. “Od zdravstvenog sistema i RFZO zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji a koliko će otići van granica Srbije”, rekao je Tričković.

Srpska kompanija “NeoMedica” iz Niša prva je u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, koja će početi masovnu proizvodnju testova na novi korona virus. Godinama unazad proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, u zemlji i širom sveta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...