Roboti spremaju specijalitete po recepturi vrhunskih kuvara
Firme u fokusuInovacijePoslovanjePreduzetnikU fokusu
4.6.2022 14:01 Autor: Marija Jovanović 20
Ubrzan tempo života i poslovne obaveze nameću ritam koji ljudi teško uklapaju sa kućnim poslovima. Koliko puta ste pomislili kako bi bilo dobro da vas neko makar jedan dan odmeni u kuhinji i umesto vas spremi ručak? Danas to nije nemoguće.
Naime, hrvatski preduzetnici Đulijano Nola i Dražen Drnas osmisli su robotskog kuvara, koji po vrhunskom receptu može da napravi bilo koje jelo. Od svog projekta napravili su biznis ideju i otvorili restoran u centru Zagreba koji gostima nudi specijalitete po vrlo pristupačnim cenama.
„GammaChef je robotski kuvar koji može da napravi bilo koje jelo iz jednog lonca od svežih namirnica, i to po receptu vrhunskog kuvara. Ideja se rodila na jednoj kafi kada smo moj partner Dražen Drnas i ja pričali o tome kako bi bilo super da nas kad se vratimo kući s posla čeka gotov ručak. Kako smo obojica inženjeri i veliki ljubitelji hrane i kuvanja odlučili smo da tu ideju sprovedemo u delo“, kaže za Biznis.rs preduzetnik Đulijano Nola.
Robot menja profesionalnog kuvara
U projekat su ušli pre šest godina i, kako kaže naš sagovornik, bilo im je potrebno puno vremena, a i novca za njegovu realizaciju. Iako je u početku to više bio hobi, uspeli su da izađu na kraj sa ovim izazovom.
„Razvoj smo započeli u Draženovoj garaži, a prve delove napravili smo na našem 3D printeru. Prvi prototip smo imali nakon tri-četiri meseca, a prekretnica se dogodila kada je Draženova tašta probala rižoto od kozica (rižoto sa škampima) koje je skuvao robot i pitala – ima li još? Kako smo obojica preduzetnici, odlučili smo da od toga napravimo biznis“, ističe Nola.
Prva ideja preduzetnika bila je da naprave kućnog robota, kog bi ujutru napunili svežim namirnicama i preko mobilne aplikacije odabrali recept i vreme kada žele da jelo bude gotovo.
„Nakon toga smo malo promenili model, pa smo napravili restoransku verziju robota koji u potpunosti može da zameni profesionalnog kuvara i da spremi vrhunsko jelo u restoranu“, navodi on.
Kada je reč o vrsti hrane koju robotski kuvar može da pripremi i principu po kom funkcioniše, Nola objašnjava da GammaChef može da kuva jela koja se prave u jednom loncu, poput gulaša, raznih vrste jela sa testeninom i njokama, supe, variva i slična jela.
„Sve počinje tako što neko ko zna dobro da kuva osmisli recept, ubaci robota u mod za učenje i zadaje mu komande preko tableta: dodaj ulje, zagrej šporet, dodaj luk, promešaj, dodaj so… Tako nastaje digitalni recept koji bilo koji GammaChef robot može da ponovi neograničen broj puta i uvek na isti način, tačno onako kako ga je zamislio autor recepta. Ako imate isti kvalitet namirnica dobićete uvek isto jelo“, ističe Nola.
U planu širenje franšize
Prvi robotizovani restoran Bots&Pots hrvatski preduzetnici su otvorili u Zagrebu zajedno sa dugogodišnjim partnerom Hrvojem Bujasom. Njihova ideja je da se dalje šire po franšiznom modelu, a po poseti ovom restoranu moglo bi se reći da on i te kako ima kapacitet da zaživi i na drugim tržištima, jer ova verzija robota može da kuva kako u restoranima, tako i u hotelima, kantinama u firmama, „dark kitchen“ prostorima, zapravo svuda gde se prave jela iz jedne posude.
Kada je reč o samom konceptu po kom funkcioniše restoran, goste na samom ulazu „dočekuje“ linija od pet šarenih robota, koji kuvaju direktno ispred njih vrhunska jela, a čitav proces od narudžbine do isporuke je digitalizovan.
„Jelo naručujete na self ordering kiosku i čim ga platite robot se okreće prema ljudima koji su zaduženi da ga napune svežim namirnicama potrebnim da se spremi to što ste odabrali. Kada pritisnu dugme da je robot spreman za kuvanje, on se okreće prema vama i kreće da kuva. Rezultat kuvanja je uvek isti jer roboti samo verno ponavljaju ono što se nalazi u digitalnom receptu“, naglašava Đulijano Nola.
Ipak, on kaže da ovakav restoran ne može u potpunosti da funkcioniše bez ikakve radne snage, a da bi sve bilo kako treba zaposlili su pet mladih ljudi koji do sada nisu imali gotovo nikakvo kuvarsko iskustvo.
„Oni su zaduženi da napune robote namirnicama, da ih očiste i naravno – da vas posluže i zažele vam prijatan obrok“, dodaje Nola.
Najtraženija slatka svinja
Na pitanje kakav je meni robotskih kuvara u restoranu Bots&Pots, kako se kreću cene obroka i da li su jeftinije nego u prosečnim restoranima, naš sagovrnik ističe da sva jela potpisuje mladi chef Vedran Varvodić, koji je svakom specijalitetu dao jedan poseban pečat. Cene su pristupačne, pa se jela, bez obzira na to što je reč o centru Zagreba, kreću u rasponu od 35 do 75 kuna, što je oko 500 do 1.200 dinara.
„Meni je raznolik. Tu su slatka svinja s njolima, gulaš od hobotnice, crni rižoto, rižoto s tri vrste gljiva, istarski fuži s kozicama, fuži verde s piletinom… U pripremi imamo pedesetak recepata koje ćemo polako uvoditi na meni“, ističe Nola.
Pročitajte još:
Tim hrvatskih preduzetnika vrlo je zadovoljan posetom. Kako kaže naš sagovornik, veliki broj ljudi prvi put dolazi iz znatiželje kako bi videli robote, a neki od njih se vraćaju već peti-šesti put što znači da je hrana dobra, a to je najvažnije.
„Bots&Pots je na kraju krajeva priča o hrani. Naš moto je – dođi prvi put radi robota, vrati se zbog hrane. Naručuje se sve, a najpopularnije jelo je slatka svinja – gulaš sa tri vrste mesa, njokama i brusnicama“, zaključuje Đulijano Nola.
Milisavka
4.6.2022 #1 AuthorTreba probati, zanimljivo zvuci
MARKO7
4.6.2022 #2 AuthorPa roboti ce zameniti jos malo i kuvare…
GOCA BG
4.6.2022 #3 AuthorOvo bih volela da vidim uzivo…
MAJALG
5.6.2022 #4 AuthorLicno ne volim ovaj novi trend ali vidi se da je ova praksa sve ucestalija u raznima sferama zivota.
NINICA
4.6.2022 #5 AuthorBaš zvuči zanimljivo.
VERA
4.6.2022 #6 AuthorGde roboti mogu da kuvaju nekako , kuvar da poseban smek …
SNEZANA
5.6.2022 #7 AuthorKuvari su nezamenljivi
TATJANA
4.6.2022 #8 AuthorJoss i da pocne neko da zvace umesto nas samih
ZVEZDICA01
4.6.2022 #9 AuthorSve će nas zameniti…
Maša
5.6.2022 #10 AuthorZvuci zanimljivo
VOJKAN
5.6.2022 #11 AuthorRoboti će polako da zamenjuju sve profesije.
ZVE84
5.6.2022 #12 AuthorSvaki veliki biznis je potekao iz garaže.
LJUBIŠA
5.6.2022 #13 AuthorRoboti da zamene profi-kuvare?
Ovo ne valja ništa.
VILENJAK
5.6.2022 #14 AuthorZadnje vreme došlo…
Gaga45
5.6.2022 #15 AuthorKad su zamenili dosta toga mogu i kuvare
JANA
5.6.2022 #16 AuthorSvaka cast za ideju ,mladi ljudi ,pametni,sposbni…
STRAHINJA
5.6.2022 #17 AuthorZanimljiva ideja i ujedno toliko bizarna na toliko nivoa…
Milovan94
5.6.2022 #18 AuthorOdlična ideja. Volim da pročitam ovakve vesti
EVA57
5.6.2022 #19 AuthorZamislite, hranite se kao u restoranu sa 5 Mišlenovih zvezdica, a ni prstom ne mrdnete, Super.
TINA
23.6.2022 #20 AuthorIdeja je stvarno dobra.Jos I da budu pristupacne cene. Idealno, stvarno