PROIZVODNJA SIRA VELIKI POTENCIJAL SRBIJE Zarada tri puta veća nego od prodaje sirovog mleka

BiznisPreduzetnikSrbija

1.6.2020 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs

PROIZVODNJA SIRA VELIKI POTENCIJAL SRBIJE Zarada tri puta veća nego od prodaje sirovog mleka PROIZVODNJA SIRA VELIKI POTENCIJAL SRBIJE Zarada tri puta veća nego od prodaje sirovog mleka
Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u sirarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo i udruže se... PROIZVODNJA SIRA VELIKI POTENCIJAL SRBIJE Zarada tri puta veća nego od prodaje sirovog mleka

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u sirarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo i udruže se u specijalizovane sirarske zadruge, koje će moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru programa „500 zadruga u 500 sela“.

Ulaganje u proizvodnju sireva je veoma isplativo, a u sirarstvu je zarada najmanje dva do tri puta veća od prodaje sirovog mleka, navodi se u saopštenju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

Krkobabić naglašava da je proizvodnja sireva velika razvojna šansa, ali samo ako se proizvođači udruže u zadruge. Ukazao je da Srbija, u ne baš povoljnom ukupnom spoljnotrgovinskom bilansu mleka i mlečnih proizvoda, izvozi više sira i urde za čak 17,6 miliona evra nego što uvozi, dodajući da to pokazuje da Srbija ima velike potencijale u toj privrednoj grani.

U Srbiji ne postoji nijedna specijalizovana sirara u kojoj se isključivo proizvode sirevi, a broj mini mlekara kapaciteta do 5.000 litara mleka na dan, kojih je u našoj zemlji do pre nekoliko godina bilo više od 200, smanjen je na manje od 100 aktivnih, zbog smanjenja broja muznih grla i proizvodnje mleka.

Kako napominje, tradicionalno mlekarstvo se može očuvati kroz manufakturnu proizvodnju autohtonih proizvoda, čime se stvara šansa za izvoz karakterističnih vrsta sireva sa našeg podneblja.

Za održivu proizvodnju poljoprivrednog gazdinstva potrebno je preraditi najmanje 1.000 litara kravljeg mleka dnevno, od čega se dnevno dobije oko 140 kg sira u kriški ili oko 100 kg polutvrdog sira ili godišnje 36,5 tona sira.

U proizvodnji ovčijeg sira neophodan minimum je 500 grla muznih ovaca sa maksimalnom proizvodnjom oko 250 litara mleka i 40 kg sira dnevno. Za održivu proizvodnju kozjeg sira potrebno je stado od 200 koza sa prozvodnjom 80 litara mleka i proizvodnjom 8-10 kg sira dnevno.

U sve tri varijante vraćanje uloženog novca može se očekivati za 3-5 godina što zavisi od toga da li proizvođač sira ima svoj zapat ili otkupljuje mleko, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da objekti za izradu sira mogu biti zanatske radionice, mini mlekare i zadružna mlekara. Oprema za mini mlekaru u zanatskoj radionici košta 3.000-5.000 evra, dok oprema za zadružnu siraru košta 20.000-50.000 evra zavisno od kapaciteta i stepena automatizacije.

Neophodno je da zadružna sirara ima 1-2 laktofriza za prijem mleka, 1-2 duplikatora, jednu predpresu, kalupe i prese, posude za salamurenje i prostor za zrenje i negu sira, dodaje se u saopštenju.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...