DRŽAVNE INSTITUCIJE I SPORTSKA DRUŠTVA POD LUPOM Inspekcija rada izriče kazne od 24. avgusta

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

18.8.2020 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DRŽAVNE INSTITUCIJE I SPORTSKA DRUŠTVA POD LUPOM Inspekcija rada izriče kazne od 24. avgusta DRŽAVNE INSTITUCIJE I SPORTSKA DRUŠTVA POD LUPOM Inspekcija rada izriče kazne od 24. avgusta
Inspektorat za rad započeo je 18. avgusta akciju kontrole sportskih društava širom Srbije, kojom se utvrđuje da li je donet plan mera protiv korone... DRŽAVNE INSTITUCIJE I SPORTSKA DRUŠTVA POD LUPOM Inspekcija rada izriče kazne od 24. avgusta

Inspektorat za rad započeo je 18. avgusta akciju kontrole sportskih društava širom Srbije, kojom se utvrđuje da li je donet plan mera protiv korone i da li se primenjuje u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zaraze.

Inspekcija rada vrši kontrolu, pre svega, u sportskim društvima na teritoriji cele Srbije. Vrši se istovremeno kontrola državnih institucija: filijala Fonda PIO u zemlji, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, određene ustanove zdravstva i druge, jer ovaj plan mora da ima svako„, rekao je direktor Inspektorata Stevan Ðurović Tanjugu.

Inspekcija će još ove nedelje obavljati savetodavnu kontrolu, ali od 24. avgusta počeće da izriče kazne.

Ðurović je istakao da će ove nedelje najviše biti kontrolisane državne institucije, kao i da je akcija, kojom su obuhvaćeni svi poslodavci i firme, obavezni da do 11. avgusta naprave plan preventivnih mera za svoje firme, počela dan kasnije.

U obavljenim nadzorima 90 odsto poslodavaca je to uradilo sve kako treba, u skladu sa pravilnikom.

„Oko osam odsto nije ni počelo da radi, a to su obično manje firme, dok je dva odsto onih koji su već počeli da prave plan preventivnih mera“, precizirao je direktor Inspektorata.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Kazne za poslodavce su od 800.000 do milion dinara, za privatnog preduzetnika od 400 do 500 hiljada, za direktora od 40 do 50 hiljada, za lice zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu od 20 do 50 hiljada i za zaposlenog od 10 do 20 hiljada dinara.

Kod većih firmi, kako je pokazala dosadašnja kontrola, nije bilo problema pošto, uglavnom, imaju posebno angažovana lica za zdravlje i bezbednost na radu.

„Kod manjih od troje do desetoro zaposlenih oslanjaju se na agencije za bezbednost i zdravlje na radu. Neke agencije su to zloupotrebile, i htele da unovče, a bilo je i onih koje su to radile besplatno“, istakao je Đurović, naglasivši da su svi propusti posledica ljudskog faktora i nedogovornosti.

Inspekcija je naišla na primere firmi gde ništa nije urađeno po pitanju izrade plana mera, gde se ne zahteva nošenje maski, nema sredstava za dezinfekciju, niti se meri temperatura zaposlenima pri ulasku u objekat.

Nailazili smo i na slučajeve gde je bilo zaraženih, a da nemamo povratnu informaciju da je to prijavljeno, a radnici nisu bili pravovremeno obaveštavani, niti su poslodavci imali instrukcije i uputstvo kako da postupe„, rekao je Ðurović za Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...