Najveći regionalni centar u Srbiji generisaće preko 260.000 tona otpada

Počela izgradnja centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“ kod Uba

Ekologija

11.10.2023 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Počela izgradnja centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“ kod Uba Počela izgradnja centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“ kod Uba
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas početku izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava”, u Kaleniću kod Uba, i tom prilikom... Počela izgradnja centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“ kod Uba

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas početku izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom Eko-Tamnava”, u Kaleniću kod Uba, i tom prilikom je izjavila da je ovo projekat koji će generisati preko 260.000 tona otpada iz 15 jedinica lokalne samouprave.

„Ovo će biti najveći regionalni centar za upravljanje otpadom u Srbiji. Ovo je projekat koji će promeniti ekološki izgled Srbije na bolje”, rekla je Vujović, prenosi Politika.

Ona je dodala da će u okviru projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije biti izgrađeno i postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada, kao i transfer stanice po jedinicama lokalne samouprave.
„Ovaj projekat je planiran da se završi za 18 meseci. I sanitarna deponija i postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada”, navela je Vujović i izrazila zahvalnost predsednici Vlade Ani Brnabić što je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Vujović je rekla da ovo nije jedini regionalni centar koji počinje da se gradi. „Zahvaljujući tome što država želi da ulaže u zelenu infrastruktru, uz pomoć naših stranih partnera, Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije, ovo je jedan od šest regionalnih centara koji će biti izgrađeno u Srbiji”, najavila je Vujović i dodala da do kraja godine počinje izbor izvođača za proširenje i rekonstrukciju „Srem-Mačva” deponije, kao i rekonstrukcija regionalnih centara u Pirotu i Užicu.

Prema njenim rečima, ovi centri će biti građeni po najsavremenijim ekološkim standardima.
„Izuzetno je važno da će ovaj regionalni centar, kao i svi drugi koji budu građeni, biti građen po najsavremenijim ekološkim standardima. Mi pratimo zakonske regulative i direktive EU, menjamo zakone, usklađujemo ih kako bi ovo što bolje radili”, rekla je Vujović, prenosi Politika pozivajući se na Tanjug.

Ona je ocenila da postoje problemi sa nesanitarnim deponijama koji građani koriste više desetina godina i najavila zatvaranje nesanitarnih deponija u svih 15 opština koje će ovaj regionalni centar obuhvatati kad se izgradi.

„Kada krene ovo postrojenje da se radi, pred završetak radova mi ćemo krenuti u zatvaranje takvih deponija. Prva je u Valjevu koja je najveća i predstavlja ekološku katastrofu”, rekla je Vujović.

 • Željka

  11.10.2023 #1 Author

  Ajd, hvala Bogu! Samo još da se promeni i svest građana.

  Odgovori

 • DASHA

  15.10.2023 #2 Author

  Sa srecom

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.