Javnost zabrinuta da se preduzima korak unazad u sprovođenju klimatske politike

Švedska će ukinuti porez na plastične kese

EkologijaLifestyleSvet

18.9.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švedska će ukinuti porez na plastične kese Švedska će ukinuti porez na plastične kese
Švedska vlada sledećeg novembra planira da ukine porez na plastične kese, koji je posle uvođenja 2020. doprineo padu njihove prodaje u zemlji. „Uvereni smo... Švedska će ukinuti porez na plastične kese

Švedska vlada sledećeg novembra planira da ukine porez na plastične kese, koji je posle uvođenja 2020. doprineo padu njihove prodaje u zemlji.

„Uvereni smo da građani mudro koriste plastične kese u svom svakodnevnom životu, tako da nema razloga da ih dodatno oporezujemo“, rekla je ove nedelje za televiziju SVT švedska ministarka klime Romina Purmohtari (Romina Pourmokhtari), piše SEEbiz.

Vlada je u saopštenju za javnost dalje objasnila da u pogledu takse, koja iznosi tri švedske krune (0,25 evra), vide negativne efekte, kao što su visoki administrativni troškovi i povećana potrošnja alternativnih proizvoda kao što su papirne kese. Prema njihovim rečima, proizvodnja istih može zahtevati još veću potrošnju energije i vode. 

Ova skandinavska zemlja uvela je porez na plastične kese 2020. godine, a podaci Švedske agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je to doprinelo smanjenju prodaje plastičnih kesa u zemlji. Dok je prosečan građanin kupio 74 takve torbe godišnje u 2019, ovaj broj je pao na 17 u 2022, što je znatno ispod cilja EU od 40 kesa koje se kupuju po osobi godišnje do 2025. 

Odluka vlade dolazi samo nedelju dana nakon što je desničarska vlada, koja je preuzela vlast prošlog oktobra uz podršku ekstremno desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada u ovoj oblasti nakon godina pionirskih napora Švedske u sprovođenju ekološke i klimatske politike preduzima korake unazad.

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu životne sredine i Agencija za pomorstvo i vodoprivredu upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje takse moglo dovesti do povećanja broja plastičnih kesa u prirodi.

Istovremeno se povećava rizik da se cilj EU ne postigne na vreme. „Porez na plastične kese pokazao je da su finansijske mere efikasan način da se smanji upotreba i potrošnja plastičnih kesa “, rezimirano je saopštenje Agencije za zaštitu životne sredine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...