Čest dobavljač državnih institucija i preduzeća

Khaoticen za digitalizaciju penzija dobija 5,1 milion evra od PIO fonda

Firme u fokusuOsiguranjePoslovanje

18.1.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Khaoticen za digitalizaciju penzija dobija 5,1 milion evra od PIO fonda Khaoticen za digitalizaciju penzija dobija 5,1 milion evra od PIO fonda
Kompanija Khaoticen dobila je od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) posao digitalizacije poslovnih procesa za starosnu i prevremenu penziju i... Khaoticen za digitalizaciju penzija dobija 5,1 milion evra od PIO fonda

Kompanija Khaoticen dobila je od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) posao digitalizacije poslovnih procesa za starosnu i prevremenu penziju i medicinska veštačenja. Ugovor je vredan 600 miliona dinara (5,1 milion evra).

Predmet javne nabavke je implementacija drugog dela centralnog informacionog sistema za podršku rada osnovne delatnosti PIO fonda, odnosno modula „Medicinska veštačenja i automatizacija procesa starosne i prevremene starosne penzije“, prenosi Nova ekonomija.

Građani podnose zahteve za tuđu negu i pomoć, prevremenu i starosnu penziju, i oni se trenutno rešavaju „tradicionalnim putem“, a često procedura rešavanja i donošenja konačnog rešenja traje nekoliko meseci, piše u tehničkoj specifikaciji. Dodaje se da se zbog toga javlja potreba da se ovi procesi digitalizuju.

Cilj uvođenja ovog rešenja je da se omogući unifikacija rada, poveća transparentnost, značajno ubrza isporuka usluge i dođe do novčanih ušteda, navodi se u tehničkoj specifikaciji tendera.

Projekat bi trebalo da se realizuje u periodu od godinu dana od dana sklapanja ugovora.

Khaoticen je u decembru 2021. godine od PIO fonda dobio i posao izrade sistema za podršku rada osnovne delatnosti ovog fonda. Tada je u tehničkoj specifikaciji navedeno da je cilj nabavke razvoj i implementacija modula budućeg centralnog softverskog rešenja, umrežavanje svih sektora i filijala u cilju brze razmene informacija, podataka i dokumenata.

Nova ekonomija navodi da je Khaoticen čest dobavljač državnih institucija i preduzeća. Samo u toku 2022. godine kompanija je potpisala najmanje 15 ugovora, samostalno ili kao deo konzorcijuma, sa institucijama kao što su Nacionalna služba za zapošljavanje, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, PIO fond, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i preduzeća Elektrodistribucija i Pošta Srbije.

Khaoticen je osnovan 2008. godine kada su vlasnici bile dve firme sa Devičanskih ostrva, Haddar Limited i Firsol Limited, kao i kompanija Hemoterm Smart Solution iz Beograda.

 • Čata

  18.1.2023 #1 Author

  Digitalizacija poslovnih procesa je neminovnost savremenog poslovanja. Ono što je problem u fondu PIO je to što su oni kupovali razne sisteme za digitalizaciju i uvodjenje procesa i nijedan nije zaživeo u potpunosti. A nije zaživeo zbog ljudi i rukovodstva koji tamo radi to jest ne radi već čeka penziju i ne pada im napamet da uče nove sisteme i procese rada. Svi ti procesi imaju za svrhu da se ubrza sam proces rada, da se smanji broj grešaka i gubljena predmeta da se vidi ko koliko radi i da se smanji broj ljudi, samim tim trošak i u startu investicija je velikia ali na duži period se isplati.
  Jako me zanima šta će se sada desiti sa ovim sistemom. Ova firma u startu je sumnjiva samim tim sto je predstavnistvo firme osnivača sa Devičanskih ostrva, a i sama činjenica da koliko vidim iz navedog tek treba da pravi sistem. Ozbiljne firme imaju gotov sistem koji se samo prilagodjava potrebama odredjenog klijenta.
  Naravno kao i mnogo puta u ovoj zemlji …sve će to narod platiti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...