Prodaja porasla za šest odsto u drugom tromesečju

Mercedes najavljuje poskupljenje vozila zbog rasta troškova u narednim mesecima

AutomobiliU fokusu

3.8.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mercedes najavljuje poskupljenje vozila zbog rasta troškova u narednim mesecima Mercedes najavljuje poskupljenje vozila zbog rasta troškova u narednim mesecima
Nemački premium proizvođač automobila Mercedes-Benz objavio je prošle nedelje svoje tromesečne podatke o prodaji i finansijama, koji pokazuju pozitivne znakove za ovu godinu. Zabeležio... Mercedes najavljuje poskupljenje vozila zbog rasta troškova u narednim mesecima

Nemački premium proizvođač automobila Mercedes-Benz objavio je prošle nedelje svoje tromesečne podatke o prodaji i finansijama, koji pokazuju pozitivne znakove za ovu godinu.

Zabeležio je 515.746 isporuka u drugom tromesečju, što predstavlja rast od šest odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, s vrhunskim odeljenjima Mercedes-AMG i Mercedes-Maybach koji uživaju rast od 19, odnosno 39 procenata, prenosi Jutarnji.hr.

Ipak, iako stvari izgledaju dobro za drugu polovinu godine, proizvođač nema nameru da spušta cene. Naime, Mercedes će nastaviti da podiže cene svojih proizvoda, a to je potvrdio i glavni finansijski direktor, Harald Vilhelm (Harald Wilhelm), odmah nakon saopštavanja finansijskog izveštaja za drugi kvartal.

„Da li će poluga cena biti jednako jaka u narednim kvartalima? Bićemo malo oprezniji, ali još uvek moramo da pozabavimo povećanjem troškova.“, izjavio je Vilhelm za Automotive News Europe tokom konferencije za novinare, prenosi Jutarnji.hr.

Poskupljenje je najavljeno jer Mercedes procenjuje da će njegovi troškovi nastaviti da rastu u nadolazećim mesecima. To uključuje troškove proizvodnje, kao i troškove nekretnina, postrojenja i opreme, istraživanja i razvoja. Proizvođač automobila računa da su njegovi troškovi u ovoj godini znatno viši u poređenju sa prošlom.

S vedrije strane, Mercedes je jedna od retkih kompanija koje izveštava o „primetno poboljšanom“ lancu snabdevanja. Takođe, očekuje se da će cene energije do kraja godine i dalje biti na znatno nižem nivou nego lane, a takođe i u proseku za celu godinu.

Međutim, dok Nemci veruju da će to imati koristi za razvoj automobilskih tržišta u drugoj polovini ove godine, potražnja za novim premium automobilima će verovatno ostati prigušena na nekim od najvažnijih tržišta marke.

S obzirom na kontinuirani rast cena, proizvođači automobila za drugu polovinu ove godine očekuju da će stopa prodaje iz prvog polugodišta ostati na približno istom nivou, te se zato godišnja prodaja vidi na nivou prethodne godine.

 • HANA

  3.8.2023 #1 Author

  Oni i povećanje cena oprezno planiraju i pored povećanja
  troškova. Balans.

  Odgovori

 • BLIZANAC

  3.8.2023 #2 Author

  I ostali proizvođači automobila imaju da podignu cene

  Odgovori

 • jevtić

  8.8.2023 #3 Author

  Ništa čudno

  Odgovori

 • SHALIMAR

  13.8.2023 #4 Author

  Sto svakako nece uticati na prodaju…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.