NIZAK JAVNI DUG PREDNOST DRŽAVA U REGIONU Srbija može da očekuje oporavak BDP 2021, pokazuje analiza

AnalizaRegionU fokusuVesti

14.8.2020 13:31 Autor: Ljiljana Begović 0

NIZAK JAVNI DUG PREDNOST DRŽAVA U REGIONU Srbija može da očekuje oporavak BDP 2021, pokazuje analiza NIZAK JAVNI DUG PREDNOST DRŽAVA U REGIONU Srbija može da očekuje oporavak BDP 2021, pokazuje analiza
Zemlje regiona jugoistočne Evrope imaju nekoliko prednosti u suočavanju sa predstojećom ekonomskom krizom, a prva je ta što je većina zemalja imala nizak stepen... NIZAK JAVNI DUG PREDNOST DRŽAVA U REGIONU Srbija može da očekuje oporavak BDP 2021, pokazuje analiza

Zemlje regiona jugoistočne Evrope imaju nekoliko prednosti u suočavanju sa predstojećom ekonomskom krizom, a prva je ta što je većina zemalja imala nizak stepen javnog duga u trenutku kada je proglašeno vanredno stanje, pokazuje izveštaj „Covid-19 i jugoistočna Evropa: Inicijalna predvidanja u borbi sa krizom“.

Kakav je uticaj krize izazvane pandemijom korona virusa na zdravstvene sisteme i ekonomije 11 zemalja jugoistočne Evrope i kakva su predvidanja za njihov oporavak, bila je tema poslednje analize regionalne biznis platforme SeeNews, prenosi Tanjug.

Izveštaj je obuhvatio Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Sloveniju, Bugarsku, Albaniju, Moldaviju i Rumuniju.

Nizak javni dug je, prema navodima izveštaja, zemljama dao mogućnost da primene sveobuhvatne ekonomske mere za podršku preduzećima i pojedincima bez prevelikog pritiska na javne dugove. Analiza pokazuje da će prema predviđanjima, samo sedam od 11 zemalja jugoistočne Evrope moći sledeće godine da obnovi BDP na nivo od 2019. godine.

Foto: Pixabay.com

Srbija pred rizikom da izgubi najviše pogođene sektore

Kada je reč o pojedinačnim zemljama, u izveštaju se navodi da bi Srbija trebalo da vidi oporavak BDP u 2021. godini, iako je zemlja izložena velikom riziku od gubitka sektora koje je najviše pogodila pandemija virusa Covid-19. Uz to, Srbija je jedna od tri zemlje gde je pad prihoda od poreza veliki, jer ti isti sektori, stvaraju više od polovine svih poreza u zemlji, navodi se u izveštaju.

BiH ima srednji nivo rizika oporavka BDP u narednoj godini

Navodi se da je Bosna i Hercegovina bila među srednje uspešnim zemljama u inicijalno primenjenim restriktivnim merama povodom pandemije Covid-19, kada je u pitanju ekonomska aktivnost, ekonomija BiH ima srednji nivo rizika oporavka BDP u 2021. godini, na nivo pre pandemije virusa Covid-19. „Zanimljiva je činjenica da je u mesecima kada su postojale mere zatvaranja, BiH bila zemlja sa drugim najmanjim padom u industrijskoj proizvodnji“, kažu autori izveštaja.

Foto: Pixabay.com

Severna Makedonija ima najlošije prognoze u regionu, Bugarska među zemljama srednjeg rizika

Severna Makedonija je zemlja koja je pokazala najniže rezultate u jugoistočnoj Evropi u pogledu početnog zatvaranja u vezi sa pandemijom virusa Covid-19. Stepen zaraženosti je, kako se navodi, bio iznad svetskog proseka čak i sredinom juna, pre nego što je došlo do naglog povećanja slučajeva u regionu.

Bugarska je među zemljama u jugoistočnoj Evropi koja ima srednji rizik od oporavka BDP u 2021. godini na pre pandemijski nivo. Jedan od faktora koji utiče na to je zavisnost zemlje od izvoza. Bugarska ima drugi najveći odnos učešća izvoza u BDP u 2019. godini (posle Slovenije). S obzirom na nemogućnost da se predvidi razvoj pandemije, nesigurnosti u kanalima distribucije i mogućnost od zatvaranja trgovine, čine ekstremni rizik za ekonomiju.

Slovenija i Hrvatska među zemljama sa najboljim odgovorima na virus

Slovenački početni ekonomski paket odgovora na krizu predstavljao je 13,4 odsto BDP, postavljajući je na prvo mesto u regionu jugoistočne Evrope.

Hrvatska je, kako se navodi, među zemljama sa najboljim rezultatima u početnom periodu kada su trajale restriktivne mere u vezi sa pandemijom virusa Covid-19. Iako je među nekoliko zemalja za koje se očekuje da neće moći da dostigne BDP nivo koji je bio pre pandemije u 2021. godini, tržište rada bi trebalo u velikoj meri da se vrati na pre pandemijski nivo u narednoj godini, sa očekivanim procentom nezaposlenosti od 8 odsto.

Foto: Pixabay.com

Crnu Goru očekuju najteže posledice korona krize u regionu

Analiza pokazuje da će Crna Gora biti jedna od zemalja jugoistočne Evrope koja je najteže pogođena recesijom izazvanom pandemijom, kako u pogledu jačine, tako i u pogledu trajanja. Malo je verovatno da će svoj BDP u 2021. godini vratiti na pred pandemijski nivo, navodi se, između ostalog, u analizi.

Albanija ima dobre izglede da sanira posledice pandemije

Zahvaljujući snažnom poljoprivrednom sektoru, Albanija je, prema oceni, najbolje pozicionirana od svih 11 ekonomija obuhvaćenih u izveštaju, u pogledu prilika za ublažavanje uticaja ekonomske krize izazvane pandemijom. „U pogledu slabosti, paket mera koje je vlada najavila u vezi sa krizom iznosi 2,8 odsto BDP, što predstavlja jedan od najnižih procenata u celom regionu jugoistočne Evrope“, zaključuju analitičari.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...