Šteta bi mogla da iznosi čak stotine miliona evra

Topionica bakra Aurubis pogođena masovnom krađom metala iz svojih pogona

Firme u fokusuU fokusu

1.9.2023 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Topionica bakra Aurubis pogođena masovnom krađom metala iz svojih pogona Topionica bakra Aurubis pogođena masovnom krađom metala iz svojih pogona
Najveći evropski proizvođač bakra Aurubis upozorio je da bi se mogao suočiti sa gubicima u stotinama miliona evra nakon što je pogođen masovnom krađom... Topionica bakra Aurubis pogođena masovnom krađom metala iz svojih pogona

Najveći evropski proizvođač bakra Aurubis upozorio je da bi se mogao suočiti sa gubicima u stotinama miliona evra nakon što je pogođen masovnom krađom metala, i više ne očekuje da će ispuniti svoju prognozu profita za ovu godinu. Akcije su pale za čak 18 odsto.

Kompanija za topionicu sa sedištem u Hamburgu još ne zna stepen štete, ali je otkrila značajna odstupanja u zalihama i isporukama metala u vezi sa poslom za reciklažu, navodi se u saopštenju Aurubisa, i dodaje da se sprovodi temeljna provera rezervi metala, koja bi trebalo da bude završena do kraja septembra, a uključila je i Državnu kancelariju za krivičnu istragu, piše Bloomberg.

Industrijski metali visoke vrednosti poput nikla i bakra su istorijski bili privlačna meta za kriminalce, a industriju je poslednjih godina više puta potresao niz skandala, uključujući šokantno otkriće kompanije Trafigura da je žrtva masovne prevare sa niklom.

Pored kupovine sirovina iz rudnika, Aurubis, takođe, kupuje ogromne količine otpada koji sadrži bakar, od skoro novih proizvodnih ostataka do starih kablova, cevi i elektronskih ploča. Svakog dana obrađuje hiljade tona ovih materijala za proizvodnju rafinisanog metala.

„Tokom planiranog pregleda zaliha metala, Aurubis je identifikovao značajna odstupanja u inventaru, kao i u pojedinačnim uzorcima iz specifičnih pošiljki ulaznih materijala za područje reciklaže“, saopštila je nemačka kompanija.

Trenutno se ne može isključiti da bi šteta mogla biti u rasponu od tri cifre od miliona evra, dodali su iz kompanije.

Kompanija je ranije predviđala operativnu zaradu pre oporezivanja od 450 do 550 miliona evra za finansijsku godinu 2022/23, koju više ne očekuje da će postići. Proizvođač čelika Salzgitter, koji poseduje 30 odsto Aurubisa, takođe je suspendovao svoje smernice o rezultatima za finansijsku godinu.

Aurubis je u junu saopštio da kancelarija javnog tužioca i policija istražuju slučaj, sumnja se da su ukradeni poluproizvodi sa plemenitim metalima koji su nastali u proizvodnim procesima kompanije Aurubis. U okviru istrage pretreseno je nekoliko radnih prostora zaposlenih u Aurubisu i kancelarije izvođača radova na lokaciji u Hamburgu, rečeno je tada.

Najnoviji dokazi „naveli su Aurubis da zaključi da je bio meta daljih kriminalnih aktivnosti nakon slučajeva prijavljenih u junu“, saopštila je kompanija u četvrtak.

Aurubisova najava je poslednja u nizu skandala koji su pogodili svetsku metalnu industriju poslednjih godina. Trgovac Trafigura je u februaru saopštio da očekuje da će izgubiti skoro 600 miliona dolara u, kako je rekao, „sistematskoj prevari“, nakon što je otkrio da teret nikla koji je kupio ne sadrži ovaj element.

Londonska berza metala je i ove godine šokirala tržište nakon što je otkrila da je mali broj kesa nikla registrovanih u njenoj skladišnoj mreži bio napunjen kamenjem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...