Cene metala za proizvodnju nerđajućeg čelika na Londonskoj berzi premašile 21.000 dolara po toni

Vrednost nikla pada u prvoj polovini 2022. godine

AnalizaBerzaNovacSvetU fokusuVesti

5.1.2022 20:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nikla pada u prvoj polovini 2022. godine Vrednost nikla pada u prvoj polovini 2022. godine
Očekuje se da će cene prerađenog nikla početi da padaju u prvoj polovini 2022. godine zahvaljujući poboljšanju opšte situacije na tržištu sirovina. Uzimajući u... Vrednost nikla pada u prvoj polovini 2022. godine

Očekuje se da će cene prerađenog nikla početi da padaju u prvoj polovini 2022. godine zahvaljujući poboljšanju opšte situacije na tržištu sirovina.

Uzimajući u obzir očekivani pad cena u prvoj polovini 2022, prognozira se da će vrednost nikla dostići 17.000 dolara po toni ove godine, u poređenju sa 18.400 dolara po toni u 2021. godini, navodi se na sajtu Capital.com, koji se poziva na podatke kompanije Fitch Solutions.

“Cene su već pale sa višegodišnjih maksimuma postignutih tokom oktobra i očekujemo da će se ova konsolidacija održati u narednim mesecima“, saopšteno je iz kompanije Fitch Solutions.

Cene metala koje se koriste za nerđajući čelik na Londonskoj berzi metala je dostigla 21.237,5 dolara po toni.

Potražnja za nerđajućim čelikom, koja je uslovila i veliku potražnju za niklom, u Kini bi trebalo da počne da opada.

Dok je potražnja za čelikom u zemlji ubrzano rasla u prvih devet meseci 2021. godine, pokazatelji kao što su proizvodni indeks PMI, industrijska proizvodnja i gradnja stanova ukazuju na usporavanje potražnje korisnika čelika, saopštava Fitch Solutions.

Kada su u pitanju nabavke, analitičari ove kompanije prognoziraju da će se isporuke prerađenog nikla poboljšati u prvoj polovni 2022, zahvaljujući isporukama kao što su one za Indoneziju i Kinu. Postepeno povlačenje ograničenja uvedenih zbog pandemije Covid-19 sredinom 2021. olakšaće povratak u rad i izgradnju novih rafinerija nikla.

Globalna proizvodnja baterija u industriji električnih vozila će podstaći rast potražnje u narednim godinama, dok se potražnja iz globalnog sektora nerđajućeg čelika usporava. Međutim, Fitch Solutions predviđa da će globalna potrošnja nadmašiti proizvodnju u narednim godinama.

Globalni rast isporuka nikla mogao bi biti ograničen indonezijskom zabranom izvoza. Nacija jugoistočne Azije postaće važan izvoznik proizvoda od prerađenog nikla jer zemlja nastavlja da razvija vertikalno integrisanu industriju nikla, navodi Fitch Solution.

Kako se predviđa, cene nikla će dostići vrhunac 2027. godine, kada će novi proizvodni kapaciteti za preradu nikla u Indoneziji dovesti u balans trenutni deficit proizvodnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...