londonska berza metala nije bila svesna gomile potencijalno opasnih ugovora

Ko je kriv što je cena nikla „eksplodirala“?

AnalizaBerzaNovacSvetU fokusuVesti

30.3.2022 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ko je kriv što je cena nikla „eksplodirala“? Ko je kriv što je cena nikla „eksplodirala“?
Pobesneli su investitori i trgovci na berzama metala. Prošle su tri nedelje otkad je trgovina niklom kratkotrajno suspendovana na Londonskoj berzi metala (LME) zbog... Ko je kriv što je cena nikla „eksplodirala“?

Pobesneli su investitori i trgovci na berzama metala. Prošle su tri nedelje otkad je trgovina niklom kratkotrajno suspendovana na Londonskoj berzi metala (LME) zbog skoka vrednosti od 250 odsto, ali veterani kupoprodaje opisuju njegovo tržište i dalje kao „slomljeno“.

Kako se kriza odvija, optužbe počinju da lete. Investitori spremaju sudske tužbe; LME i njen regulator, Uprava za finansijsko ponašanje, verovatno će voditi odvojene istrage. Daleko od toga da je bilo koja strana prekršila pravila, pre će biti da pravila jednostavno nisu bila odgovarajuća svrsi, piše Bloomberg. Temeljna istraga može potrajati godinama.

U centru krize je kineski bogataš Ćiang Guangda (Xiang Guangda), čija je Tsingshan Holding Group Co. najveća svetska kompanija za trgovinu nikla i nerđajućeg čelika. Tajkun poznat kao „Big Shot“ u kineskim krugovima izgradio je ogromnu berzansku kratku poziciju u niklu na LME, u opkladi da će povećanje ponude iz njegove kompanije smanjiti cene. Kada je vrednost nikla brzo porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu, holding Tsingshan je bio u problemu da pokrije gubitak.

Nema ničeg neobičnog ili neprikladnog u tome da rudarske kompanije koriste ugovore zasnovane na finansijskim derivatima kako bi „zaključali“ cenu svoje buduće proizvodnje. Ali Ćiangova pozicija bila je neuobičajeno velika, ekvivalentna na svom vrhuncu otprilike jednoj osmini svih nerealizovanih ugovora za nikl na LME.

A Tsingshan ima istoriju agresivnog trgovanja. U 2019. godini kompanija je povukla velike količine zaliha nikla sa LME, što je dovelo do skoka cena za više od 50 odsto za nekoliko meseci. Londonska berza metala je otvorila pregled aktivnosti trgovanja, ali nije preduzela dalje istražne radnje.

Foto: Rawpixel

Bloomberg je izvestio da je ovog puta nekoliko drugih kineskih firmi takođe skupilo kratke pozicije (short selling). Dok se Ćiang ističe kao glavni činilac, učesnika u ovom događaju je, dakle, bilo više. Recimo, nekoliko igrača na tržištu držalo je značajne duge pozicije koje su isto doprinele porastu cena na kraju.

Volkswagen AG ima jednu od najvećih dugih pozicija na tržištu, sa ekvivalentom od preko 100.000 tona, kaže insajder koji je upoznat s tržištem. Pozicija se prostire na terminske ugovore od devet godina, kao zaštita od rasta cena sirovina — nikl je ključni sastojak baterija za električna vozila.

Glencore Plc je još jedan veliki nosilac duge pozicije i povremeno kontroliše više od polovine dostupnih zaliha u skladištima na LME.

Zatim, tu su i hedž fondovi, privučeni niklom kao neizbežnim materijalom u revoluciji električnih vozila, a pogotovu zbog zabrinutosti oko prekida ruskog snabdevanja. Kolektivno, investicioni fondovi su podigli svoja ulaganja na nikl na rekordni nivo 18. februara, nedelju dana pre ruske invazije na Ukrajinu. Njihova neto pozicija bila je ekvivalentna oko 250.000 tona nikla.

Razmere Ćiangove izloženosti bile su zamagljene činjenicom da je svoju kratku poziciju nikla proširio na oko 10 banaka i brokera. Štaviše, dok je držao oko 30.000 tona svoje kratke pozicije direktno na LME, to je bilo manje od petine njegove ukupne izloženosti od preko 150.000 tona.

Ogromna većina je držana u bilateralnim poslovima sa derivatima, poznatim kao pozicije „over-the-counter“, sa bankama koje predvodi JPMorgan Chase, uključujući BNP Paribas SA, Standard Chartered Plc i United Overseas Bank Ltd.

Vodeća uloga JPMorgana znači da je američki zajmodavac verovatno imao bolji uvid u uzburkanu poziciju Tsingshana na tržištu nego sama berza u Londonu, jer je oko 50.000 tona kratke pozicije držano preko ove velike banke.

Kada je Ćiangovo trgovanje stislo tržište nikla na LME 2019. godine, JPMorgan je bio među bankama koje su pomogle u finansiranju kupovine nikla njegove kompanije. Te godine je kineski bogataš zaradio oko 100 miliona dolara na trgovanju nikla – neverovatan učinak za nešto što se do tada smatralo tržišnom nišom.

I na kraju, deo krivice za poslednja zbivanja spada na samu berzu LME, zaključuje Bloomberg. Londonska berza nije bila svesna problema i „naguranih“ iznosa kratkih pozicija na niklu sve do poslednjeg trenutka, kada je cena u dva dana narasla 250 odsto, a trgovanje obustavljeno. To nije smelo da se desi, smatraju analitičari – da berza nema konkretmog uvida u broj količinu potencijalno opasnih ugovora koji bi mogli u trenu da obore trgovanje.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...