Slabljenje kineskog uvoza i nagoveštaj monetarnog zaoštravanja Feda

Pad cena nafte

Svet

8.3.2023 09:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad cena nafte Pad cena nafte
Fjučersi na naftu u utorak su zabeležili gubitke prvi put u poslednjih šest sesija, pod pritiskom podataka o izvozu Kine koji su bili slabiji... Pad cena nafte

Fjučersi na naftu u utorak su zabeležili gubitke prvi put u poslednjih šest sesija, pod pritiskom podataka o izvozu Kine koji su bili slabiji nego što se očekivalo, kao i nagoveštaja predsednika američkog Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) da će biti agresivnjeg povećanja kamatnih stopa.

Cena aprilskih fjučersa američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je za 3,6 odsto na 77,68 dolara po barelu na berzi u Njujorku.

Istovremeno, majski ugovori za globalno referentnu naftu Brent izgubili su oko 3,4 odsto vrednosti do cene 83,29 dolara po barelu na ICE berzi u Evropi, prenosi MarketWatch.

Cene nafte oslabile su posle objavljivanja podataka da je kineski uvoz pao za 10,2 odsto tokom prva dva meseca ove godine, u poređenju sa padom od 7,5 odsto u decembru i padom od 5,1 odsto, koliko su predviđali ekonomisti. Podaci su pokazali da je uvoz sirove nafte bio slab, jer su kineske rafinerije smanjile kupovinu uoči praznika Lunarne nove godine.

Uvoz nafte opao je za 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu na ekvivalent od 10,44 miliona barela dnevno tokom januara i februara, dok je izvoz goriva porastao za 74 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz samo za 14 procenata.

Džerom Pauel svedočio je u utorak pred Odborom za bankarstvo Senata, a u sredu će svedočiti i pred panelom za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa.

Pauel je obećao u Senatu da će nastaviti borbu protiv inflacije i ostavio mogućnost za ubrzavanje tempa rasta kamatnih stopa, ukoliko bude potrebno.

Analitičari ipak ocenjuju da postoje uslovi za rast cena nafte na srednji rok. To su oskudna globalna ponuda, rat, sankcije na rusku naftu i rastuća kineska i globalna potražnja. Istovremeno, više cene energije podstiču rast inflacije, a to znači i strožiju monetarnu politiku i povećanje izgleda za globalnu recesiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...