Bivši predsednik SAD na sudu zbog osporavanja izbornih rezultata

Tramp se izjasnio da nije kriv

Svet

4.8.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tramp se izjasnio da nije kriv Tramp se izjasnio da nije kriv
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjasnio se u četvrtak pred Saveznim sudom u Vašingtonu da nije kriv za optužbe koje ga terete... Tramp se izjasnio da nije kriv

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjasnio se u četvrtak pred Saveznim sudom u Vašingtonu da nije kriv za optužbe koje ga terete da je pokušao da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Saslušanje Trampa održano je dva dana nakon što ga je Ministarstvo pravde optužilo po četiri tačke krivičnog dela, uključujući zaveru i prevaru, kao i ometanje zvaničnog postupka, prenosi Financial Times. Tramp je ranije opisao tužioca kao „poremećenog ludaka“.

Pre nego što se izjasnio o krivici, Tramp je odgovorio na osnovna pitanja sudije i bio je obavešten o optužbama protiv njega i potencijalnim kaznama. Za najteže optužbe predviđena je kazna do 20 godina zatvora.Tramp je nakratko razgovarao sa novinarima na nacionalnom aerodromu Regan, nakon što je napustio sud u Vašingtonu.

„Ovo je veoma tužan dan za Ameriku. Ovo je progon političkog protivnika i nikada nije smelo da se desi u Americi. Ovo je progon osobe koja vodi u anketama i unutarstranačkim izborima, i vodi protiv Bajdena. Ako ne možete da ih pobedite, progonite ih. Ovo ne bi smelo da se dešava u Americi“, rekao je on pre nego što je ušao u avion, prenosi N1.

Prvo ročište zakazano je za 28. avgust, a sud je da Trampu mogućnost da se ne pojavi lično, već da ga zastupaju advokati. Jedan od Trampovih advokata rekao je da će zatražiti od suda da ne razmatra brzo suđenje, koje bi moralo da počne najkasnije 70 dana po objavljivanju optužnice.

Tramp je obećao da će nastaviti predizbornu kampanju uprkos rastućim pravnim izazovima na saveznom i državnom nivou. On je izraziti favorit za nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore iduće godine.

U optužnici koja je otkrivena u utorak navedeno je da je Tramp pokrenuo „zločinačku šemu“ da zaustavi potvrđivanje Bajdenove legitimne pobede zajedno sa još šestoro zaverenika. To je druga od tri krivične optužnice koje je pokrenuo isti tužilac.

  • Lija

    31.8.2023 #1 Author

    Niko nije kriv dok ae ne dokaze suprotno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...