Bivši predsednik SAD treći put pred krivičnim sudom

Tužilac tereti Trampa za remećenje mirnog transfera vlasti

SvetU fokusu

3.8.2023 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Tužilac tereti Trampa za remećenje mirnog transfera vlasti Tužilac tereti Trampa za remećenje mirnog transfera vlasti
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) našao se po treći put pred krivičnom tužbom. On će se u četvrtak u Saveznom sudu u... Tužilac tereti Trampa za remećenje mirnog transfera vlasti

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) našao se po treći put pred krivičnom tužbom. On će se u četvrtak u Saveznom sudu u Vašingtonu izjasniti po optužbama za rušenje demokratije u SAD, odnosno za pokušaj remećenja mirnog transfera vlasti posle predsedničkih izbora 2020. godine.

Tužilac tereti Trampa za događaje od 6. januara 2021. godine kada je hiljade demonstranata, njegovih pristalica, provalilo u zdanje nacionalnog Kongresa gde se pripremalo formalno priznanje izborne pobede aktuelnog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), prenosi Guardian. Sam Tramp nije učestvovao u pohodu na zgradu Kongresa, a u incidentu je poginulo petoro ljudi.

Osim optužbe za ometanje mirnog prenosa vlasti, sa kojom se prvi put u istoriji SAD suočava neki bivši, a u vreme događaja aktuelni predsednik, Tramp je optužen za prevaru. U optužnici je navedeno da je on izgubio izbore, kao i da je znao da ih je izgubio, kada je tvrdio da je izborni rezultat prevara.

Njemu se stavlja na teret da je „uprkos tome što je izgubio, optuženi bio odlučan da ostane na vlasti“. U optužnici na 45 stranica navedeno je da je Tramp sa svojim neimenovanim i još neoptuženim zaverenicima, pokrenuo usklađen, nemilosrdan i potpuno svestan plan za subverziju izbora 2020. godine.

Očekuje se da će se Tramp lično pojaviti u sudu u četvrtak i izjasniti se o optužnici. Njegov tim je saopštio da je najnovija optužnica deo „kontinuiranog patetičnog pokušaja“ Bajdena i Ministarstva pravde da se umešaju u izbore 2024. godine. Tramp je obećao da će nastaviti svoju kampanju uprkos rastućim pravnim izazovima na saveznom i državnom nivou, kako bi dobio nominaciju Republikanske stranke za iduće predsedničke izbore.

  • Lija

    31.8.2023 #1 Author

    Jedva cekam da vidim kraj ove sage

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...