Bivši predsednik SAD tvrdi da je nevin

Tramp se suočava sa federalnim optužbama u slučaju poverljivih dokumenata

SvetVesti

9.6.2023 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tramp se suočava sa federalnim optužbama u slučaju poverljivih dokumenata Tramp se suočava sa federalnim optužbama u slučaju poverljivih dokumenata
Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) suočava se sa novim pravnim izazovima. Optužen je za nezakonito zadržavanje poverljivih dokumenata. Optužbe stižu od vlasti... Tramp se suočava sa federalnim optužbama u slučaju poverljivih dokumenata

Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) suočava se sa novim pravnim izazovima. Optužen je za nezakonito zadržavanje poverljivih dokumenata. Optužbe stižu od vlasti na čijem je čelu nekada bio, a suđenje se očekuje sledeće nedelje pred Saveznim sudom u Majamiju, prenosi Reuters.

Optužnica protiv bivšeg predsednika SAD po federalnim optužbama je bez presedana u američkoj istoriji, a slučaj je još izvanredniji zbog činjenice da je Tramp i dalje vodeći predstavnik Republikasnke stranke za predsedničku nominaciju sledeće godine.

Tramp se tereti za sedam tačaka optužnice u vezi sa postupanjem prema osetljivim vladinim materijalima koje je poneo sa sobom kada je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

Istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana. Stotinu je označeno kao poverljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa poverljivim oznakama vraćeni.

Tramp je još izjavio da je skinuo oznaku poverljivosti sa dokumenata još dok je bio predsednik, ali su njegovi advokati odbili da iznesu taj argument u sudskim podnescima.

„Ja sam nevin čovek” napisao je Tramp u četvrtak na svojoj društvenoj mreži Truth Social, nakon što je objavio da je optužen.

Trampov advokat Džim Trasti (Jim Trusty) naveo je da te optužbe uključuju zaveru, lažne izjave, ometanje pravde i nezakonito držanje poverljivih dokumenata prema Zakonu o špijunaži.  On je još rekao da očekuje da će dokument o optužbi videti do utorka, kada Tramp treba da se pojavi na sudu.

Tramp je prvi predsednik koji se suočio sa krivičnim prijavama.

To je drugi krivični slučaj za Trampa, trenutno vodećeg kandidata republikanaca za predsedničke izbore 2024. godine.

Trampa očekuje i suđenje u Njujorku sledećeg marta u državnom slučaju u vezi sa isplatom novca bivšoj porno zvezdi.

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #1 Author

    Da ga uniste do izbora na sve moguce nacine…

    Odgovori

  • MAJA

    11.6.2023 #2 Author

    Još jedan pokušaj da ga skroz eliminišu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...