Prvi put u istoriji moguće suđenje nekom bivšem američkom predsedniku

Istražna komisija predložila pokretanje krivičnih tužbi protiv Trampa

Svet

20.12.2022 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Istražna komisija predložila pokretanje krivičnih tužbi protiv Trampa Istražna komisija predložila pokretanje krivičnih tužbi protiv Trampa
Istražna komisija američkog Kongresa utvrdila je da protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) može biti podignuta krivična tužba. Ukoliko se to i... Istražna komisija predložila pokretanje krivičnih tužbi protiv Trampa

Istražna komisija američkog Kongresa utvrdila je da protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) može biti podignuta krivična tužba. Ukoliko se to i dogodi, to će biti prvi put u istoriji da će nekom bivšem američkom predsedniku biti suđeno.

Komisija se više meseci bavila istragom nereda koji su se desili 6. januara 2021. godine, kada su pristalice Trampa upale u Kapitol, nezadovoljne objavljenim rezultatima na izborima za američkog predsednika. U neredima je tada stradalo petoro ljudi.

Istražna komisija teretila je bivšeg predsednika za podsticanje pobune i zaveru protiv vlade zbog njegovog pokušaja da opovrgne zvanične rezultate, piše Guardian.

Preporuke komisije dolaze nakon 18 meseci istrage dvostranačkog odbora Predstavničkog doma Kongresa.

“Komisija veruje da postoji više nego dovoljno dokaza za krivično gonjenje bivšeg predsednika Trampa zbog pomaganja ili uticanja na učesnike nereda na Kapitolu”, izjavio je član komisije i kongresmen Džejmi Raskin (Jamie Raskin) u obrazlaganju konačne odluke.

  • GOCA BG

    20.12.2022 #1 Author

    Ovo prelazi sve granice normalnog,sta ce jos da izmisle da bi nekog unistili…

    Odgovori

  • TATJANA

    21.12.2022 #2 Author

    Ako jeste, moraće da odgovara

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...