Zakonski problemi bivšeg predsednika SAD

Trampove kompanije osuđene zbog učešća u prevari

Svet

7.12.2022 09:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Trampove kompanije osuđene zbog učešća u prevari Trampove kompanije osuđene zbog učešća u prevari
Dve kompanije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) osuđene su u utorak za učešće u šemi za prevaru poreskih vlasti. To je dodatno... Trampove kompanije osuđene zbog učešća u prevari

Dve kompanije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) osuđene su u utorak za učešće u šemi za prevaru poreskih vlasti. To je dodatno uvećalo pravne probleme Trampa koji je najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

Porota je proglasila krivim Trump Corp. i Trump Payroll Corp. izričući niz osuđujućih presuda po svih 17 tačaka optužbe, uključujući šemu za prevaru, zaveru, krivičnu poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih knjiga, prenosi Bloomberg. Advokati obe kompanije najavili su žalbe.

Tramp nije optužen, ali je tužilac u svojoj završnoj reči naveo da je on „tačno znao šta se dešava“ i da je „eksplicitno sankcionisao poresku prevaru“. Tužioci su pokazali su da su Trampovi najviši rukovodioci često maskirali bonuse za odmor kao honorare za konsalting i da su naplaćivali lične troškove novcem kompanije.

Finansijska kazna za kompanije na izricanju presude koja je određena za 13. januar, verovatno će iznositi svega oko 1,6 miliona dolara, ali uticaj na Trampovu organizaciju mogao bi biti veći. Na primer, organizacija bi mogla da ima problema sa sklapanjem poslova u budućnosti.

Presuda dolazu u trenutku dok se Tramp nalazi pod nadzorom saveznih i državnih tužilaca zbog rukovanja poverljivim dokumentima i napora da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine. On je suočen i da građanskom tužbom u državi Njujork zbog navodne umešanosti u prevaru tešku 250 miliona dolara, prenosi CNN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.