Bivši predsednik SAD pozvao se na peti amandman, prete mu dve tužbe

Tramp se pred sudom brani ćutanjem

SvetVesti

11.8.2022 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tramp se pred sudom brani ćutanjem Tramp se pred sudom brani ćutanjem
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) odbio je da odgovara na pitanja u okviru istrage države Njujork o poslovnoj praksi njegove porodice. Državni... Tramp se pred sudom brani ćutanjem

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) odbio je da odgovara na pitanja u okviru istrage države Njujork o poslovnoj praksi njegove porodice.

Državni zvaničnici optužuju Trampovu organizaciju da obmanjuje vlasti o vrednosti svoje imovine kako bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice. Tramp negira da je počinio prekršaje i nazvao građansku istragu “lovom na veštice”, dok je za državnu tužiteljku države Njujork Leticiju Džejms (Letitia James) rekao da rukovodi “politički orkestriranom hajkom”.

Tramp se pozvao na poznati peti amandman (“pravo na ćutanje”) američkog Ustava u davanju prvog iskaza pred sudom, izjavivši potom novinarima da nije imao drugog izbora, prenosi Reuters.

Američki mediji juče listom pišu da će slučaj upada službenika FBI u Trampovu rezidenciju na Floridi i pretresa za inkriminišućim dokumentima – među kojima se tvrdi da su i kutije važne papirologije svojevremeno iznete iz Bele kuće – bivši predsednik koristiti kao deo svoje nove kampanje za izbore 2024. godine ukoliko odluči da se kandiduje, odnosno kao dokaz da se protiv njega vodi “prljava igra”.

Sat vremena nakon što je prikazan kako stiže u kancelariju na Menhetnu gde je ispitan pod zakletvom, Tramp je objavio izjavu u kojoj je kritikovao državnu tužiteljku Leticiju Džejms i širu istragu koja se vodi protiv njega.

“Godine rada i desetine miliona dolara potrošene su na ovu dugu sagu koja tinja, ali bezuspešno. Odbio sam da odgovaram na pitanja u okviru prava i privilegija koje su date svakom građaninu prema Ustavu Sjedinjenih Država”, rekao je Tramp.

Čak se i mediji tradicionalno naklonjeni demokratama slažu da je upad u velelepnu rezidenciju Mar-a-Lago bio “nespretno izvršen”, te da će dati zamaha republikancima za njihovu političku agendu. S druge strane, Trampu zaista prete ozbiljne kazne, i to ne samo finansijske, ukoliko se dokažu tužbe koje se vode protiv njega, o poslovnoj zloupotrebi njegovog biznisa i oko upletenosti u vezi sa januarskim nemirima i upadom protestanata u američki Kongres pre 20 meseci, piše Politico.

Dok je istraga državnog tužioca Njujorka građanska, paralelnu istragu vodi i kancelarija Okružnog tužioca Menhetna koja bi mogla rezultirati krivičnim prijavama.

Pravni analitičari sugerišu da je Tramp odbio da odgovara na pitanja u sredu jer su njegovi odgovori mogli biti iskorišćeni protiv njega u toj krivičnoj istrazi. Bivši predsednik se pozvao na Peti amandman koji štiti ljude od prinude da budu svedoci protiv sebe u krivičnom predmetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...