Količina do 500.000 tona godišnje bez carine

SAD smanjile uvozne kvote za britanski čelik

SvetU fokusuVesti

23.3.2022 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SAD smanjile uvozne kvote za britanski čelik SAD smanjile uvozne kvote za britanski čelik
Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli su dogovor o ublažavanju carina na uvoz britanskog čelika i aluminijuma, rešavajući dugogodišnji problem, nastao iz vremena... SAD smanjile uvozne kvote za britanski čelik

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli su dogovor o ublažavanju carina na uvoz britanskog čelika i aluminijuma, rešavajući dugogodišnji problem, nastao iz vremena administracije Donalda Trampa (Donald Trump).

Sporazum će omogućiti da se 500.000 metričkih tona čelika godišnje uvozi bez carine, uz veće količine koje podležu carinama, i to počevši od 1. juna, piše Bloomberg. Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe ukinuti uzvratne carine na više od 500 miliona dolara vrednog američkog izvoza, uključujući destilovana alkoholna pića, poljoprivredne proizvode i robu široke potrošnje.

Pored tog, nalaže se da svaka britanska čeličana u vlasništvu kineskog poslovnog entiteta mora da prođe reviziju finansijskih institucija kako bi bio procenjen uticaj kineskih vlasti i tek na osnovu toga joj bio odobren ili zabranjen ovakav izvoz u SAD.

Do sporazuma je došlo nakon sastanka između britanske i američke ministarke za trgovinu En-Mari Travelijan (Anne-Marie Trevelian) i sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo (Gina Raimondo) u utorak u Vašingtonu. Rajmondo je rekla da će sporazum pomoći da se suprotstave nepoštenoj trgovinskoj praksi zemalja poput Kine i da će ublažiti inflatorne pritiske.

„Omogućavajući bescarinski protok čelika i aluminijuma iz Ujedinjenog Kraljevstva, dodatno ublažavamo jaz između ponude i potražnje za ovim proizvodima u SAD“, rekla je Rajmondo.

Trampova administracija je u martu 2018. uvela carinu na čelik od 25 odsto, zajedno sa carinom od 10 odsto na uvoz aluminijuma, koristeći odredbu o nacionalnoj bezbednosti u zakonu o trgovini iz 1962. godine. Evropska unija i SAD su u oktobru dogovorile da Vašington ublaži te carine, ali su tarife ostale na snazi prema Velikoj Britaniji zbog izlaska ove zemlje iz EU.

SAD su takođe postigle sličan sporazum sa Japanom u februaru.

Trevelijan je ove nedelje boravila u Baltimoru na sastanku sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Taj (Katherine Tai).

Taj je u saopštenju navela da su se dve države takođe složile da nastave sa angažovanjem na ekološkoj pretnji koju predstavljaju „netržišni viškovi kapaciteta u industriji čelika i aluminijuma“ – oblasti u kojoj se Kina smatra najvećim krivcem.

Uvoz čelika iz Velike Britanije iznosio je 246.893 tone, ili nešto manje od 1jedan odsto ukupnog čelika uvezenog u SAD, tokom 2021. godine. Godišnji prosek pre uvođenja carinskih kvota Trampove adminsitracije iznosio je 635.830 tona

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...