Nove evropske kvote za čelik uticaće na nekoliko proizvodnih sektora

Železara u Smederevu i domaće livnice mogu da očekuju veći izvoz

PoslovanjeSrbijaU fokusu

19.3.2022 11:12 Autor: Marko Miladinović 22

Železara u Smederevu i domaće livnice mogu da očekuju veći izvoz Železara u Smederevu i domaće livnice mogu da očekuju veći izvoz
Železara u Smederevu, u vlasništvu kineske HBIS grupe, imaće mogućnost da izveze 29,4 odsto više čelika na tržište Evropske unije, nakon odluke Evropske komisije... Železara u Smederevu i domaće livnice mogu da očekuju veći izvoz

Železara u Smederevu, u vlasništvu kineske HBIS grupe, imaće mogućnost da izveze 29,4 odsto više čelika na tržište Evropske unije, nakon odluke Evropske komisije ranije ove nedelje da preraspodeli izvozne kvote koje su oduzete Rusiji i Belorusiji zbog zbivanja u Ukrajini.

Šef katedre za metalurško inženjerstvo Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Nenad Radović istakao je u razgovoru za N1 da se radi o povećanju sa 120.000 tona na oko 150.000 tona čelika godišnje.

Podsetimo, Srbiji su povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika. Već nekoliko godina je industrija čelika ograničena evropskim izvoznim kvotama, uprkos Sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU, naglasili su u Privrednoj komori Srbije.

Našoj zemlji su sada povećane specifične kvote za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote koje naša zemlja može da koristi.

“Reč je, pre svega, o limovima i šipkastim, valjano vučenim materijalima. Indirektno, doduše, ova odluka će uticati i na livnice, pa očekujem da će i u ovom segmentu biti realizovan nešto veći izvoz”, komentariše za Biznis.rs Gradimir Stojanović, direktor Livnice Ljig, ujedno i najveće u našoj zemlji.

Kako kaže, već sledeće nedelje u Ljig stiže jedna švajcarska delegacija zainteresovana za potpisivanje ugovora. Treba imati u vidu i da je Ukrajina takođe imala veliki broj livnica, te ostvarivala nezanemarljiv izvoz u zemlje EU.

Posmatrajući unazad dve godine pandemije, Stojanović kaže da je u tom periodu značajno bio umanjen izvoz.

“Sada očekujem da se izvozne količine vrate na obime iz 2019. godine, pa i da ih prevaziđu u ovim novonastalim okolnostima”, zaključuje naš sagovornik.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...