ministarka uverava da će ekološki zahtevi biti ispunjeni

U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra

Srbija

17.5.2024 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafineriju nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China... U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafineriju nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra, te da će biti izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Ministarka je za današnju Politiku kazala da je Okvirnim sporazumom o projektu izgradnje rafinerije nafte u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, potpisanim na period važenja od dve godine, planirana gradnja rafinerije u kojoj će se primenjivati najmodernije tehnologije i u kojoj će se prerađivati teška i laka sirova nafta, prenosi Beta.

Dodala je da se vreme koje će biti potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja građevinske dozvole. „U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 stalno zaposlenih i posredno angažovanje 2.400 radnika. Vlasnik i operater će biti jedna kineska naftna kompanija“, kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, reč je o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih.

Prema njenim rečima, ovaj grinfild projekat podrazumeva otvaranje novog pogona za preradu sirove nafte, kapaciteta do 100.000 barela dnevno i proizvodnju derivata nafte u skladu sa najvišim tehnološkim i ekološkim standardima.

„Sirova nafta će do rafinerije u Smederevu biti dopremana naftovodom, što znači da će od Pančeva do lokacije u Smederevu biti izgrađen novi krak za potrebe buduće rafinerije“, rekla je Đedović Handanović i dodala da tvrdnja da će projekat doprineti zaduživanju države nije zasnovana ni na jednoj analizi.

Istakla je i da će građani i nevladin sektor moći da učestvuju u pripremi dokumentacije za izgradnju rafinerije, kako tokom izrade prostornog plana, tako i tokom izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Ona je navela da je cilj Vlade Srbije da ispuni najviše standarde zaštite životne sredine, ali da se država ne može odreći projekata „samo pod izgovorom da imaju uticaj na prirodu“.

„U ovom slučaju nema iznenađenja, ni bilo kakave bojazni za građane, jer će sve biti urađeno po ekološki najvišim standardima“, rekla je za Đedović Handanović.

Podsetila je i da je Srbija u naftnom sektoru energetski visoko uvozno zavisna, sa relativno niskim učešćem sopstvene proizvodnje nafte u ukupnoj potražnji, te da je ranije, pored rafinerije u Pančevu, imala i onu u Novom Sadu koja je teško oštećena tokom NATO bombardovanja 1999. i nije bilo mogućnosti da se obnovi.

„Činjenica da je Srbija do pre 25 godina imala dve rafinerije, govori u prilog realizacije ovog projekta“, kazala je Đedović Handanović za Politiku.

 • Nata

  17.5.2024 #1 Author

  Dobra vest

  Odgovori

 • Jaca

  17.5.2024 #2 Author

  Ma divno nismo dovoljno zagadjeni, udri jos. Idi u tvoj Beograd pa njih zagadjuj

  Odgovori

 • NATI

  18.5.2024 #3 Author

  Posle toliko vremena i vreme je

  Odgovori

 • SHALIMAR

  19.5.2024 #4 Author

  To cemo tek da vidimo…

  Odgovori

 • Brana

  19.5.2024 #5 Author

  Videćemo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...