Formirana radna grupa sa EPS za identifikaciju projekata

EDF zainteresovan za izgradnju hidroelektrana u Srbiji i saradnju na nuklearnom programu

SrbijaVesti

15.5.2024 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EDF zainteresovan za izgradnju hidroelektrana u Srbiji i saradnju na nuklearnom programu EDF zainteresovan za izgradnju hidroelektrana u Srbiji i saradnju na nuklearnom programu
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa direktorom za razvoj tržišta centralne i istočne Evrope francuske kompanije EDF Janom Ginarom (Yann... EDF zainteresovan za izgradnju hidroelektrana u Srbiji i saradnju na nuklearnom programu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa direktorom za razvoj tržišta centralne i istočne Evrope francuske kompanije EDF Janom Ginarom (Yann Guinard), o saradnji u oblasti hidroenergije i nuklearne energije.

EDF je, kako je navedeno u saopštenju ministarstva, pokazao interesovanje da, u saradnji sa Elektroprivredom Srbije (EPS), gradi nove i revitalizuje postrojeće hidroelektrane.

Đedović Handanović je podsetila da je tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj potpisan Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljen okvir za dugoročan dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama, a koji je otvorio vrata za nova ulaganja u proizvodne kapacitete u hidroenergetici.

„Formiraćemo zajedničke timove za saradnju u oblasti hidroenergije u kojima možemo raditi na pripremi studija izvodljivosti za pojedinačne projekte“, rekla je Đedović Handanović posle sastanka sa Ginarom iz EDF.

Ministarka je podsetila da je zahvaljujući potpisanom Memorandumu uspostavljen okvir za saradnju u oblasti nuklearne energije.

Ona je dodala da se time stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF-om u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoja stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

„Već smo angažovani na identifikaciji stručnih kadrova u zemlji i inostranstvu koji bi mogli da kvalifikovano analiziraju i pripremaju ulazak naše zemlje u civilni nuklearni program, dok ćemo uskoro organizovati i prve stručne posete našim fakultetima i naučnim institucijama iz Francuske“, rekla je ona.

Jan Ginar je istakao da kompanija EDF dugoročno želi da sarađuje sa Srbijom na projektima u oblasti energetske tranzicije, imajući u vidu njihovo iskustvo i ekspertizu u toj oblasti.

On je ukazao na to da potpisani Memorandum o razumevanju predstavlja osnovu te saradnje sa Srbijom, kao i da je formirana radna grupa sa EPS-om u kojoj se razmenjuju podaci kako bi se sagledali konkretni projekti, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.