u planu izgradnja rafinerije u Smederevu

Kineske investicije u srpsku energetiku 2,7 milijardi evra

InvesticijeSrbijaVesti

9.5.2024 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineske investicije u srpsku energetiku 2,7 milijardi evra Kineske investicije u srpsku energetiku 2,7 milijardi evra
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je sa kineskim kompanijama dva sporazuma koja će omogućiti nove kineske investicije u srpski energetski sektor,... Kineske investicije u srpsku energetiku 2,7 milijardi evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je sa kineskim kompanijama dva sporazuma koja će omogućiti nove kineske investicije u srpski energetski sektor, ukupne vrednosti približno 2,7 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo.

Đedović Handanović je sa kompanijom China Energy International Group potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology Memorandum o razumevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministarka je istakla da se ovim sporazumima otvara novo poglavlje u saradnji dveju zemalja u oblasti energetike i obezbeđuju se direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju.

Ona je navela da prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a novi pogon proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU.

Prema njenim rečima, ukupan iznos investicije u Smederevu procenjen je na približno 2,4 milijardi evra, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, i posredno angažovanje približno 2.400 radnika.

Foto: Emilija Jovanović

Realizacija ovog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju BDP-a Srbije, dodala je, a prenelo ministarstvo u saopštenju.

Đedović Handanović je objasnila da memorandum potpisan sa Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology predviđa investiciju ove kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta 1 GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW.

„Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji„, rekla je ministarka.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming poručio je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati.

„Saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korišćenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije“, rekao je ambasador.

Potpisivanju su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić, predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević i gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

  • SHALIMAR

    12.5.2024 #1 Author

    Da se realizuje u nekom realnom roku bez njihove pomoci ne bi ni izgradili…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...