u planu značajno povećanje proizvodnje

Alijev: Evropi je potreban azerbejdžanski gas

SvetU fokusu

29.4.2024 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alijev: Evropi je potreban azerbejdžanski gas Alijev: Evropi je potreban azerbejdžanski gas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, domaćin narednih pregovora Ujedinjenih nacija o klimi, iskoristio je obraćanje da pošalje poruku Evropi da joj je potreban azerbejdžanski gas.... Alijev: Evropi je potreban azerbejdžanski gas

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, domaćin narednih pregovora Ujedinjenih nacija o klimi, iskoristio je obraćanje da pošalje poruku Evropi da joj je potreban azerbejdžanski gas.

“Rezerve fosilnih goriva u zemlji su dar bogova“, rekao je Alijev na skupu ministara u Berlinu i dodao da to posebno važi za Evropu, prenosi Mina.

Domaćin pregovora COP29 koji će biti održan u novembru u Azerbejdžanu skrenuo je pažnju na planove Azerbejdžana da proširi eksploataciju prirodnog gasa.

Analiza nevladine organizacije Global Witness, u koju je Politico imao uvid, sugeriše da bi planovi ove zemlje generisali emisije ugljen-dioksida jednake ukupnoj godišnjoj proizvodnji Rusije.

Alijev je branio to povećanje, nazvavši ga „odgovornošću“ Azerbejdžana da odgovori na potrebe Evrope.

„Ulažemo u povećanje proizvodnje gasa jer je Evropi potrebno više gasa iz novih izvora“, rekao je Alijev. On je naveo da će azerbejdžanska nafta i gas biti potrebni još mnogo godina i evropskim tržištima.

Alijev je, takođe, naveo da njegova zemlja koristi zelenu energiju za napajanje svoje mreže. To bi značilo, kako je kazao, da će najmanje pet dodatnih milijardi kubnih metara gasa biti izvezeno u Evropu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...