struja neće poskupeti do kraja godine, poručuje ministarka

Projekat odsumporavanja u TENT-u po veličini treći na svetu

Srbija

29.4.2024 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Projekat odsumporavanja u TENT-u po veličini treći na svetu Projekat odsumporavanja u TENT-u po veličini treći na svetu
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je postrojenje za odsumporavanje, koje je završeno na termoelektrani Nikola Tesla A (TENT... Projekat odsumporavanja u TENT-u po veličini treći na svetu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je postrojenje za odsumporavanje, koje je završeno na termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) i koje je koštalo 215 miliona evra, najveći ekološki projekat u Evropi na jednoj termoelektrani koja je završena u ovom momentu, a treći na svetu.

„To će smanjiti emisiju sumpor-dioksida 30 puta, a praškastih materija od tri do pet puta. Postrojenje po svim ekološkim standardima zadovoljava i propise naše zemlje, ali i Evropske unije“, rekla je Đedović Handanović za RTS.

Dodala je da je završeno oko 70 odsto sličnog postrojenja u termoelektrani TENT B.

„Sledeće godine 90 odsto naših termoelektrana biće potpuno po standardima EU“, rekla je ministarka, prenosi Beta.

Za domaćinstva, prema njenim rečima, nema do kraja godine poskupljenja gasa i struje, a za privrednike će struja pojeftiniti 20 odsto, a gas oko 15 odsto.

Dodala je da će za najugroženije građane biti nastavljeni popusti i apelovala na sve primaoce socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama i da mogu da ostvare popust do 50 odsto.

Đedović Handanović je rekla da je do sada ugrađeno 170.000 „pametnih“ brojila za električnu energiju, a cilj je da taj broj za nekoliko meseci poraste na 400.000, što je prva faza. U drugoj fazi će, kako je rekla, biti ugrađeno isto toliko, jer se nastavlja ulaganje od dodatnih 360 miliona evra u Elektrodistribuciju.

Danas se, prema njenim rečima, završava konkurs za prijavu lokalnih samouprva za novi krug subvencija za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima  za zammenu stolarije, kotlova, izolaciju i ugradnju solarnih panela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...