Zelena energija za 30.000 domaćinstava

Stigla prva oprema za EPS-ov vetropark „Kostolac“

BiznisInfrastrukturaSrbija

15.5.2024 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stigla prva oprema za EPS-ov vetropark „Kostolac“ Stigla prva oprema za EPS-ov vetropark „Kostolac“
Prva oprema za vetropark „Kostolac“ stigla je na lokaciju gradilišta, a Elektroprivreda Srbije saopštila je da su posebnim transportom dopremljene tri velike elise i... Stigla prva oprema za EPS-ov vetropark „Kostolac“

Prva oprema za vetropark „Kostolac“ stigla je na lokaciju gradilišta, a Elektroprivreda Srbije saopštila je da su posebnim transportom dopremljene tri velike elise i delovi za prve od ukupno 20 stubova.

Oprema za prvi EPS-ov vetropark, snage 66 megavata, stizaće narednih meseci, sve do početka oktobra, najavili su iz naše najveće kompanije, uz napomenu da će sa isporukom opreme sukcesivno početi i montaža, a cilj je da se sve završi do kraja 2024. i da potom vetroelektrana bude povezana na mrežu.

Vetropark „Kostolac“ imaće 20 vetrogeneratora koji će proizvoditi 66 megavata struje, što je dovoljno da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, a nalaziće se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova, podsećaju iz EPS.

Vrednost projekta vetroelektrane Kostolac je 144 miliona evra. Evropska unija obezbeđuje 30 miliona evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je zajam KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta nemačka banka iznosi 1,8 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...