Istraživanje portala Biznis.rs: energetske politike Srbije i Evrope (2)

Evropska energetska politika na testu vremena – da li je zelena ekonomija rešenje problema?

EkologijaEUInfrastrukturaInvesticijeSvet

7.4.2024 08:01 Autor: Miljan Paunović 19

Evropska energetska politika na testu vremena – da li je zelena ekonomija rešenje problema? Evropska energetska politika na testu vremena – da li je zelena ekonomija rešenje problema?
Ratni sukob u Ukrajini bio je alarm za buđenje energetskog sektora Evrope i doneo je potrebu da se što pre pronađe rešenje za redefinisanje... Evropska energetska politika na testu vremena – da li je zelena ekonomija rešenje problema?

Ratni sukob u Ukrajini bio je alarm za buđenje energetskog sektora Evrope i doneo je potrebu da se što pre pronađe rešenje za redefinisanje ove oblasti.

Ubrzo nakon početka rata usvojen je niz mera, od kojih su se neke pokazale korisnim, dok druge baš i ne. Svakako se javila potreba za balansom ponude i tražnje energije, za smanjenjem birokratije i poboljšanjem alata za praćenje kako bi se procenila efikasnost politike.

Autori rada za istraživačku mrežu EconPol Europe, u kojoj učestvovao i nemački IFO institut, navode da je potreban nastavak integracije evropskih tržišta i električne energije i gasnih mreža, odnosno „da je to od suštinskog značaja kako bi se bolje izbalansirale regionalne nestašice“.

Evropa je dugo imala koristi od pouzdanog snabdevanja jeftinom ruskom energijom i mogla je da zadovolji veći deo svojih potreba, međutim, rat u Ukrajini je sve to promenio i ukazao na nezdravu zavisnost. Evropska unija je počela da uvodi sankcije Rusiji, a njene države članice su se borile sa nedostatkom energenata, obuzdavanjem cena gasa i struje na domaćim tržištima. U ovom radu se navodi da energija nije bila jedina opasnost za Evropu.

Članice EU su punile svoja skladišta gasom, ali nisu zanemarivale ni upotrebu fosilnih goriva, poput uglja (primer Nemačke) i imale su sreće, ispostavilo se, što su prethodne dve zime bile blage, inače se samo može pretpostaviti šta bi se desilo.

Grafik: Eurostat 2023

Kako se dalje navodi u izveštaju, jedan od najvećih izazova EU u postizanju energetske bezbednosti je sprovođenje „zelene ekonomije“, kao i to kako je održati konkurentnom na tržištu. Pitanje koje autori postavljaju je – da li su održivost, bezbednost i konkurentnost uopšte kompatibilni?

„Konceptualno, konkurentnost zavisi od mnogih faktora, kao što su stepen fleksibilnosti tržišta rada, dostupnost kvalifikovane radne snage, kapitala i pouzdanog snabdevanja energijom, kao i nematerijalne stvari poput znanja, efekata aglomeracije i poverenja u institucije, pri čemu su različiti faktori važni za različite industrije. Energetski aspekt konkurentnosti vođen je mnoštvom faktora, kao što su cene, kvalitet infrastrukture, istraživanja i razvoja (R&D), brzina i pouzdanost planiranja i odobrenja projekta, cene CO2, mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) i slično“, navodi se u EconPol Europe.

Ipak, iako su cene energije bile samo jedan od faktora turbulencija, rast koje su imale ukazao je na značajnu pretnju konkurentnosti nekih evropskih industrija. Cene jesu pale nakon svog vrhunca u leto 2022, ali su i dalje iznad svog dugogodišnjeg niskog nivoa, navodi se u studiji.

Image by nuraghies on Freepik

Generalno, mala je verovatnoća da će se cene goriva i struje koje su zabeležene u deceniji pre krize vratiti. Tokom prethodne decenije, do 2020. godine, prosečne cene industrijske električne energije u EU neznatno su porasle. Iako su uporedive sa cenama u Kini i niže od Japana, one su i dalje skoro duplo veće od nivoa u SAD i više nego u većini drugih zemalja G20. Ove razlike nisu bile isključivo vođene veleprodajnim cenama ili troškovima proizvodnje električne energije, već poreskom politikom u EU, regulacijom cena i subvencijama u zemljama G20, navodi se u radu. 

Ipak, cene energije nisu jedino merilo za konkurentnost u EU. Infrastruktura, troškovi plata, kvalifikacije zaposlenih, fleksibilnost tržišta rada i razlike u administrativnim opterećenjima igraju važnu ulogu. Shodno tome, analiza prethodne i buduće konkurentnosti treba da obuhvati širu sliku.

Kada je nastupila kriza 2022. godine i kako je dolazila zima, zabrinutost je prvenstveno bila oko kratkoročnih posledica potencijalne nestašice prirodnog gasa i rastuće cene energije.

Dugogodišnji napor dugoročne dekarbonizacije ostao je na čekanju. Ipak, ukupne emisije u EU su blago opadale, i zbog toga što je apelovano da se smanji potrošnja enegije.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (2023), emisije u EU su smanjene za 2,5 odsto, uprkos krizi prirodnog gasa, koju je pratila i kriza u hidro i nuklearnom sektoru. Korišćenje energije u EU se znatno promenilo, mrki ugalj je „oživeo“, a najviše je opalo korišćenje prirodnog gasa i nuklearne energije.

S obzirom na važnost energije, i nepovoljnih geopolitičkih događaja proteklih godina, Evropska komisija je donela REPowerEU plan, koji uključuje povećanje i proizvodnju čiste, zelene energije, i istovremeno rad na uštedi energije, kao i na njenu diverzifikaciju.

Plan Evropske komisije REPowerEU (Evropska komisija 2023e), uključuje povećanje proizvodnje čiste energije, pored uštede energije i diverzifikacije snabdevanja energijom. Do sada je mobilisano približno 72 milijarde evra u grantovima i 225 milijardi evra u zajmovima prenamenom Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF).

Takođe je podignuta lestvica za neke oblike zelene energije: povećan je cilj za udeo obnovljivih izvora na 42,5 odsto do 2030. godine (podižući ga na 45 procenata kao neobavezujuću ambiciju), podignuti su ciljevi proizvodnje biometana na 35 bcm (360 TWh) do 2030. godine, a cilj za korišćenje vodonika iz obnovljivih izvora na 20 Mt do 2030. (od čega će oko četiri megatone biti u obliku amonijaka).

Potreban je i fundamentalni redizajn energetskih mreža

Autori rada smatraju da je sada potrebna dalja integracija evropskih tržišta električne energije i gasnih mreža.

„Potreban je i fundamentalni redizajn energetskih mreža, kako bi one bile pogodne za obnovljive izvore električne energije, pravovremeno planiranje povlačenja iz pogona ili ponovne namene gasnih mreža, jačanje kapaciteta za predviđanje kriza kroz stvaranje kancelarije za predviđanje i poboljšanje komunikacije kako bi se olakšalo razumevanje i prihvatanje mera politike. Jednako tako, potrebna je bolja koordinacija politike da bi se uveo više panevropski pristup umesto današnjeg nacionalno usitnjenog, kao i da bi se iskorenili štetni podsticaji i uveli standardizovani proizvodi i platforme za trgovinu širom Evrope za dugoročna tržišta“, poručuju autori istraživanja o budućnosti energetske politike EU.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Ozelenjavanje domaće proizvodnje struje – težak i skup, ali neizbežan proces

  • HANA

    7.4.2024 #1 Author

    Pod velikim znakom pitanja je sve ovo.
    U početku je imalo smisla, sad već…hm.

    Odgovori

  • LENA

    7.4.2024 #2 Author

    Fokus na zelenu ekonomiju je ključan za dugoročnu bezbednost i konkurentnost, ali zahteva sveobuhvatan pristup i integraciju tržišta i infrastrukture.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.4.2024 #3 Author

    U zelenoj ekonomiji je rešenje svih problema

    Odgovori

  • REA

    7.4.2024 #4 Author

    Kasno je za to

    Odgovori

  • VALERIJA

    7.4.2024 #5 Author

    Čudno je to kako savremen čovek prvo napravi problem a onda ulaže dodatnu energiju u traženju rešenja.

    Odgovori

  • ŽIZI

    7.4.2024 #6 Author

    Verujem da je to ok

    Odgovori

  • Grocka

    7.4.2024 #7 Author

    Vrlo diskutabilno

    Odgovori

  • Faith

    7.4.2024 #8 Author

    Sigurno da je zelena ekonomija buducnost

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.4.2024 #9 Author

    Jeste resenje problema svakako…

    Odgovori

  • MARA

    7.4.2024 #10 Author

    Naravno da jeste

    Odgovori

  • MARA

    7.4.2024 #11 Author

    Zelena ekonomija nema greske

    Odgovori

  • LAV

    7.4.2024 #12 Author

    Zelena ekologija ne moze da resi sve probleme aliiiii vecinu da.

    Odgovori

  • LENA

    7.4.2024 #13 Author

    Potrebno je fundamentalno redizajnirati energetske mreže kako bi bile prilagođene obnovljivim izvorima energije.

    Odgovori

  • Boba321

    7.4.2024 #14 Author

    Zelena ekonimija ce nam sacuvati prirodu

    Odgovori

  • ZVEZDA

    8.4.2024 #16 Author

    Dosta korisnib informacija

    Odgovori

  • Marko

    10.4.2024 #17 Author

    Zelena ekomomija je glupost,na ovaj nacin.Ja ove zelene stranke u eu zovem i zeleni teroristi.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.4.2024 #18 Author

    Prekidom isporuke jeftine(skoro besplatne) električne energije iz ukrajine u evropi je proradila briga za ukrajinski rat, e kada bi rusi prestali isporučivati GAS, i još neke sitnice ta briga postala bi vidljivija.

    Odgovori

  • Kata

    15.4.2024 #19 Author

    Sve vise se gradi , a zelenila nigde

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...