Poruke konferencije o tranziciji u elektroenergetskom sektoru

Ministarka energetike, direktori EPS i EMS podržali korišćenje nuklearne energije u Srbiji

InfrastrukturaInvesticijeSrbija

2.4.2024 15:02 Autor: Milica Rilak 8

Ministarka energetike, direktori EPS i EMS podržali korišćenje nuklearne energije u Srbiji Ministarka energetike, direktori EPS i EMS podržali korišćenje nuklearne energije u Srbiji
U energetici je bitno da dobro i na vreme planiramo, i zato na vreme razmišljamo o nuklearnoj energiji, zato smo bili na Prvom samitu... Ministarka energetike, direktori EPS i EMS podržali korišćenje nuklearne energije u Srbiji

U energetici je bitno da dobro i na vreme planiramo, i zato na vreme razmišljamo o nuklearnoj energiji, zato smo bili na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu i zato mislimo da je to jedini stabilan izvor bazne energije koji nije iz fosilnih goriva, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na otvaranju konferencije „Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?“.

Ministarka je navela da su druge opcije gas i ugalj koji – zbog ciljeva dekarbonizacije – „jednostavno nisu prihvatljivi“.

Konferencija je održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu na kome se, pored Elektrotehničkog fakulteta, školuju stručnjaci iz domena nuklearne nauke i inženjeringa.

„Kao što ne možemo bez gasovoda diversifikovati naše izvore snabdevanja tim energentom, ne možemo ni bez novih kadrova i znanja razvijati korišćenje nuklearne energije u našoj zemlji“, istakla je Đedović Handanović.

Konferenciju u organizaciji portala Energija Balkana, u saradnji sa Elektroprivredom Srbije (EPS), pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije (EMS) i Ministarstva rudarstva i energetike, otvorili su i čelnici dva velika državna preduzeća.

Jelena Matejić / Foto: Biznis.rs

Direktorka EMS Jelena Matejić podsetila je da je to preduzeće u različitim fazama realizacije četiri velika evropska elektroenergetska koridora, za čiju izgradnju u narednih deset godina je obezbeđeno milijardu evra.

„U okviru jednog od tih projekata podržaćemo i priključivanje nuklearnih kapaciteta na elektroenergetski sistem Evrope. Ti nuklearni kapaciteti, nažalost, nisu naši“, konstatovala je Matejić i dodala da je žalost utoliko veća kada se vidi da se šire nuklearni kapaciteti na granici Srbije i Mađarske, „ali ne na našoj teritoriji“, kao i da smo nuklearnu energiju imali u „proizvodnom miksu“ u doba Jugoslavije.

„Kolege iz Slovenije kažu da bi pre izašli iz Evropske unije nego se odrekli nuklearne energije“, prenela je učesnicima skupa Jelena Matejić.

Dušan Živković / Foto: Biznis.rs

V.d. direktora EPS-a Dušan Živković zapitao se treba li srpska energetika da ograničava sopstveni razvoj bilo kakvom „odlukom iz prošlosti“ poput moratorijuma na korišćenje nuklearne energije.

„Baštinimo ideje Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, a pretpostavljam da i mi možemo potomstvu da ostavimo nešto drugo i novo, a ne samo da baštinimo ono što su nama naši preci ostavili“, ocenio je Živković.

On je ukazao da je EPS sproveo ili razvija brojne projekte proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, uključujući tu i projekte izgradnje hidroelektrana (HE) na Drini, kao i revitalizacije HE Bajina Bašta, Zvornik i Đerdap. Živković je naglasio da svaki proizvedeni „zeleni megavat“ donosi višestruku korist ne samo EPS-u već i čitavom društvu, a naročito privredi.

„Proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora pomažemo privredi, koja se suočava sa CBAM mehanizmom i taksama na ugljendioksid, da bude konkurentnija. To se posebno odnosi na kompanije iz energetski intenzivnih delatnosti“, zaključio je v.d. direktora EPS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...