rekordne strane investicije od početka godine

Vučić: Ukinućemo moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana

Srbija

23.3.2024 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Vučić: Ukinućemo moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana Vučić: Ukinućemo moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti ukinut moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana. On je, gostujući na TV Prva, rekao da će... Vučić: Ukinućemo moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti ukinut moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana. On je, gostujući na TV Prva, rekao da će potrošači Srbije 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas, prenela je agencija Beta.

„Najbolje bi bilo da se gradi klasična nuklearka, ali nemamo 20 milijardi evra. Mađari grade sa Rosatomom nuklearku od 11-12 milijardi evra. Potrebno je deset godina da se izgradi“, rekao je Vučić.

Naveo je da nema razlike u opasnosti od nuklerne elektrane ako je u Srbiji jer će biti i u Mađarskoj, a postoji i u Bugarskoj. „Jedva ovo danas krpimo da ljudi nemaju problema sa strujom, jer potrebe potrošača rastu i za električnu energiju, gas i naftu“, rekao je Vučić.

Dodao je da moraju da se obezbede dodatna skladišta za gas i da će „moliti Ruse da ne odugovlače da daju mogućnost da se ona prave u Česteregu ili Itebeju“, tamo gde Srbija već ima gasa.
Rekao je da naftovod ka Mađarskoj mora da se gradi ove godine, ali i da se prave veća skladišta za gorivo i da je izdao naređenje vojsci da na 100 odsto doda još 50 odsto.

Vučić je istakao da će američka firma UGTR na šest lokacija u Srbiji postaviti solarne panele, kapaciteta 1.000 megavata, ali da je ta proizvodnja moguća na 35 stepeni, ali ne i zimi.

„Radićemo hidroelektranu Bistrica koja će se završiti za sedam godina, a završava se termoelektrana Kostolac B3 da makar imamo rezervne kapacitete u termoelektrani. Ali ne smemo da se oslanjamo na ugalj jer za struju proizvedenu u termoelektrani u Evropi će se naplaćivati taksa“, rekao je Vučić.

Naveo je da je do 20. marta Srbija imala milijardu i 172 miliona evra stranih direktnih investicija, „što je apsolutni rekord za našu zemlju“.

„Imamo najveće devizne rezrve i rezerve zlata čija cena raste. Čim raste cena zlata i bakra to znači da nam rat predstoji. Ili smo u velikom ratu, ili se još gori približava. Tako reaguju berze“, kazao je Vučić.

Dodao je da su u toku mnoge velike investicije u Srbiji, poput izgradnje metroa i priprema za međunarodnu specijalizovanu izložbu Ekspo koja će biti održana u Beogradu 2027. godine.

 • Lik Orijent

  23.3.2024 #1 Author

  Čim raste cena zlata i bakra to znači da nam rat predstoji. Ili smo u velikom ratu, ili se još gori približava. Ako neko ostavi češalj na krevetu, umreće neko iz kuće. Ne treba ostavljati hleb na stolu naopako, jer će biti gladi. Ako se noću izlazi van kuće, obavezno treba vezati crven konac oko ruke – protiv uroka, to sigurno znate.

  Odgovori

 • Miodrag

  23.3.2024 #2 Author

  Da li ovo znaci da cemo gasitii termoelektrane na ugalj?

  Odgovori

 • HANA

  24.3.2024 #3 Author

  Auuu, ne sviđa mi se ovo!
  🤯

  Odgovori

 • JEKSICA25

  24.3.2024 #6 Author

  i ja se pitam

  Odgovori

 • BLIZANAC

  24.3.2024 #7 Author

  I još nam samo trebaju nuklearne elektrane

  Odgovori

 • GAGA

  24.3.2024 #8 Author

  Nije dobro

  Odgovori

 • VALERIJA

  24.3.2024 #9 Author

  Ekonomski tigar da nema za nuklearku, to ne može biti.

  Odgovori

 • CALE

  24.3.2024 #10 Author

  sta li ce jos smisliti…

  Odgovori

 • BOBICA

  24.3.2024 #11 Author

  Ovo je baš loše

  Odgovori

 • Boba321

  24.3.2024 #12 Author

  ako vucko kaze

  Odgovori

 • SUNCICA

  24.3.2024 #13 Author

  haha verujmo mu

  Odgovori

 • Faith

  24.3.2024 #14 Author

  sta reci

  Odgovori

 • Laki

  25.3.2024 #15 Author

  Oni su nesposobni da postave betonske kocke kako treba.
  Nesposobni da održavaju rad u termoelektrani kako treba.
  Kad postave svoje partijsko članstvo s kupljenim diplomama u nuklearku, novi Černobilj nam je zagarantovan!

  Odgovori

 • ZELJKA

  1.4.2024 #16 Author

  Tako je

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...