Deonica duga 18 kilometara

Odluka o eksproprijaciji na trasi pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona

InfrastrukturaSrbija

20.3.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Odluka o eksproprijaciji na trasi pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona Odluka o eksproprijaciji na trasi pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona
Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju kao i ustanovljavanje prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri... Odluka o eksproprijaciji na trasi pruge od Zemun Polja do Nacionalnog stadiona

Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju kao i ustanovljavanje prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti, u cilju izgradnje prve deonice železničke pruge od Zemun Polja do reke Save, odnosno do Nacionalnog stadiona, objavila je eKapija.

Reč je o nepokretnostima u katastarskim opštinama Zemun Polje, Surčin i Dobanovci, a u skladu sa Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu a korisnik eksproprijacije je Republika Srbija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je, kako podseća eKapija, da će izgradnja pruge od Zemun Polja do budućeg Nacionalnog stadiona, duge 18 kilometara, početi ove godine u okviru priprema za EXPO 2027.

Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save – Etapa 1 – deonica Zemunsko polje – Nacionalni stadion bio je na javnom uvidu prošle jeseni.

Tim dokumentom obuhvaćena je trasa železničke pruge od Zemunskog polja, preko aerodroma i dalje ka naselju Surčin – Surčinskoj ulici, odnosno ka Nacionalnom stadionu i kasnije kroz područje opštine Surčin ka Obrenovcu.

Pruga je planirana kao dvokolosečna, elektrificirana i opremljena savremenim SS i TT uređajima, sa službenim mestima za potrebe putnika: stajalište Singidunum, stajalište Aerodrom, stajalište Surčin i železnička stanica Nacionalni stadion. Pruga se planira za putnički saobraćaj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...