Za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050.

Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima trebalo bi da bude završena za devet meseci

SrbijaU fokusu

20.3.2024 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima trebalo bi da bude završena za devet meseci Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima trebalo bi da bude završena za devet meseci
Izrada strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Republike Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine trebalo bi... Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima trebalo bi da bude završena za devet meseci

Izrada strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Republike Srbije za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine trebalo bi da bude završena u naednih devet meseci i da bude spremna za usvajanje, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je predsedavala prvom sastanku o izradi ove strategije.

Đedović Handanović je navela da je Srbija zemlja koja je u prošlosti bazirala svoj razvoj na rudarstvu, a koja nema važeću strategiju za ovu oblast, piše poslovni portal eKapija.

„Ova strategija je dokument koji treba da na sveobuhvatan način analizira stanje svih mineralnih resursa kojima raspolažemo i da sagleda gde smo danas i gde želimo da budemo. Strategija treba da pokaže kako da na najbolji način upravljamo našim mineralnim resursima, tako da imamo najviše koristi za privredni rast, uz najmanje štetnog uticaja na životnu sredinu. U ovom procesu reč struke treba da bude presudna”, naglasila je Đedović Handanović.

Predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta istakli su da će na izradi nacrta strategije biti angažovano više od 50 profesora i saradnika sa tog fakulteta.

Oni su objasnili da će u analizi svih aspekata stanja i mogućnosti razvoja rudarskog sektora strategija sagledati aktuelnu evropsku i svetsku praksu i najviše standarde na planu tehnoloških rešenja i modela održivog rudarstva.

Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta će kroz proces izrade strategije posebno ukazati na rešenja u postojećem zakonodavnom okviru koja treba da se unaprede, imajući u vidu da su planirane i izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Poseban deo strategije biće posvećen pitanjima u vezi sa zaštitom životne sredine, koja će biti razrađena i kroz izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije na životnu sredinu.

 • CAPRIBIZ

  22.3.2024 #1 Author

  Dopada mi se izjava ministarke gde je naglasila i brigu o životnoj sredini i nadam se da to nisu samo prazne reči…

  Odgovori

 • MARAMACA

  23.3.2024 #2 Author

  Deo strategije bice posvecen PITANJIMA u vezi sa zastitom,pa onda razradjen kroz izvestaj o strateskoj proceni uticaja strategije….🙄 Kako god samo neka procene kako treba😅

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...