u decembru popust od 40 odsto ostvarilo čak 670.000 domaćinstava

Đedović Handanović: Srbija ima drugu najnižu cenu struje u okruženju

RegionSrbija

2.3.2024 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Đedović Handanović: Srbija ima drugu najnižu cenu struje u okruženju Đedović Handanović: Srbija ima drugu najnižu cenu struje u okruženju
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u... Đedović Handanović: Srbija ima drugu najnižu cenu struje u okruženju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u okruženju, izuzev Budimpešte (Mađarska), koja jedina ima nižu cenu električne energije od Beograda (Srbije) za domaćinstva.

Đedović Handanović je u intervjuu za današnju Politiku istakla da je električna energija, prema podacima HEPI-ja (indeks cena energije u domaćinstvu) u Beogradu jeftinija nego, na primer, u Podgorici i Zagrebu.

„Podsećamo da je ministarstvo izmenilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu (EUK), automatizovalo proces za sticanje statusa EUK za penzionere sa minimalnim penzijama i da je tokom grejne sezone broj domaćinstava sa olakšicama i popustima za plaćanje struje, grejanja ili gasa bio blizu 165.000, što je ujedno više nego nego duplo veći broj domaćinstava koja su do sada ostvarila pravo na popust otkad je EUK status uveden“, rekla je Đedović Handanović, piše Politika.

Ministarka je naglasila da, po preporuci vlade, EPS obračunava i popuste za racionalnu potrošnju svim domaćinstvima koja racionalno troše energiju.

„Ukoliko građani uštede više od pet odsto električne energije u odnosu na prethodnu godinu ili godinu pre toga, mogu da ostvare popust i do 40 odsto na račun za struju“, rekla je ona.

Navela je da je u decembru popust od 40 odsto ostvarilo čak 670.000 domaćinstava.

Prema podacima HEPI-ja, cena kilovat-sata u Beogradu sa taksama i PDV-om iznosi 10,48 evra, u Budimpešti 9,68 evra, u Podgorici 10,90 evra, u Zagrebu 14,35 evra, dok je, na primer, u Londonu cena 40,73 evra.

 • Lelica

  2.3.2024 #1 Author

  Ma kako da ne

  Odgovori

 • BLIZANAC

  2.3.2024 #2 Author

  Samo struja je jeftina a ostalo…

  Odgovori

 • DUCA

  3.3.2024 #3 Author

  E da nešto imamo najjeftinije.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  3.3.2024 #4 Author

  Samo su većini stigli računi veći za 3,4 hiljade nego prvog meseca

  Odgovori

 • LAV

  3.3.2024 #5 Author

  To je lepo i znacajno.

  Odgovori

 • zoi

  3.3.2024 #6 Author

  ne verujem da je bas tako..

  Odgovori

 • Brana

  3.3.2024 #7 Author

  Ma,važi

  Odgovori

 • ELLA

  3.3.2024 #8 Author

  Sramno kako okrecu pricu kako I’m odgovara. Sad najvisa Plata u regionu pa sad najniza cena struje u regionu

  Odgovori

 • SENSEI

  4.3.2024 #9 Author

  Tačno se i cena struje uklapa u standard srpske ekonomije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...