ambiciozni ciljevi podrazumevaju i značajno smanjenje emisije štetnih gasova

EU planira da udvostruči proizvodnju struje do 2050.

Vesti

18.2.2024 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

EU planira da udvostruči proizvodnju struje do 2050. EU planira da udvostruči proizvodnju struje do 2050.
Evropska unija (EU) procenjuje da će morati više nego udvostručiti proizvodnju električne energije do sredine veka i podstaći obnovljive izvore kako bi postigla ambiciozni... EU planira da udvostruči proizvodnju struje do 2050.

Evropska unija (EU) procenjuje da će morati više nego udvostručiti proizvodnju električne energije do sredine veka i podstaći obnovljive izvore kako bi postigla ambiciozni cilj klimatske neutralnosti, prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije.

Kako bi se ostvarili ciljevi smanjenja emisija gasova staklene bašte, koje preporučuju naučnici za sledeću deceniju, proizvodnja električne energije će morati da se poveća na 5,2 hiljade teravat-sati (TWh) do 2040. godine, sa 2,9 hiljada TWh u 2021. godini, pokazala je analiza koju je uradila Evropska komisija, prenosi Mina.

Proizvodnja bi se morala dodatno proširiti na 6,92 hiljade TWh do 2050. godine, budući da se potrošači sve više oslanjaju na električna vozila dok komunalna preduzeća koriste više obnovljivih izvora energije.

Komisija do 2040. preporučuje smanjenje zagađenja 90 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine. Elementi planiranog cilja uključuju dalji razvoj obnovljivih izvora, uštedu energije i ubrzanu upotrebu zelenih tehnologija.

Projenjuje se da će potreba za pokretanjem inicijativa zelene energije, kao što su obnovljiva goriva i direktno dobijanje ugljenika iz vazduha takođe povećati potražnju za strujom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...