ministarka energetike sa delegacijom južnokorejskog konzorcijuma kompanije Hyundai Engineering

Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana važan projekat za energetski sektor Srbije

BiznisSrbija

3.4.2024 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana važan projekat za energetski sektor Srbije Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana važan projekat za energetski sektor Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom Hyundai Engineering, koji je izabran da u Srbiji... Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana važan projekat za energetski sektor Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom Hyundai Engineering, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage jedan gigavat, što je trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi.

Đedović Handanović je ukazala na važnost dogovora u narednim nedeljama oko svih elemenata komercijalnog ugovora, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana, da bi do 2028. godine one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a, navodi se na sajtu vlade.

Izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana od jednog gigavata, kako je istakla, važan je projekat za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje naših strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora.

Prema njenim rečima, ti ciljevi su bitni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj naše privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne.

Na javnom pozivu prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran je konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering.

Strateški partner dužan je da po sistemu „ključ u ruke” razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage jedan gigavat, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 megavati.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i izabranog konzorcijuma, prisustvovali i vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković i predstavnici Ministarstva finansija, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

 • AJA

  3.4.2024 #1 Author

  Ovo je vazan projekat i nadamo se da ce biti uspesan.

  Odgovori

 • SABRINA

  4.4.2024 #2 Author

  Samobalansne solarne elektrane su budućnost.

  Odgovori

 • Dux011

  4.4.2024 #3 Author

  To jeste, buducnost je u tome.

  Odgovori

 • STEPA

  5.4.2024 #5 Author

  Svakako da je to budućnost

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.