Istraživanje portala Biznis.rs: energija sunca (2)

Godine razvoja globalne solarne energije

AnalizaEkologijaInfrastrukturaInovacijeSvet

24.12.2023 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 9

Godine razvoja globalne solarne energije Godine razvoja globalne solarne energije
Prošla godina bila je rekordna po pitanju razvoja globalne solarne energije. Njena proizvodnja dovoljna je da zadovolji 57 odsto potreba Evropske unije u 2023.... Godine razvoja globalne solarne energije

Prošla godina bila je rekordna po pitanju razvoja globalne solarne energije. Njena proizvodnja dovoljna je da zadovolji 57 odsto potreba Evropske unije u 2023. godini.

Solarne krovne instalacije porasle su u 2022. godini za 49 odsto širom sveta, pokazao je izveštaj udruženja SolarPower Europe.

Povećanje krovnih panela na 118 gigavata (GW) dovoljno je za napajanje dodatnih 36 miliona domaćinstava na globalnom nivou. Solarna energija u celini porasla je za 45 procenata dostižući 1,2 teravata (TW), što je omogućilo prouzvodnju 1,6 TWh električne energije tokom 2023. godine, a to je ekvivalentno 57 odsto ukupne potražnje za električnom energijom u EU, prenosi Euronews.

Ovo je deseta godina zaredom da je oboren godišnji rekord instalisane snage solarne energije. Svetu su bile potrebne 22 godine da dostigne solarni kapacitet od jednog TW, a izveštaj predviđa da bi do kraja decenije svake godine kapacitet mogao da bude uvećan za jedan TW.

U 2022. godini broj velikih solarnih zemalja, definisanih kao one koje instaliraju najmanje jedan GW godišnje, porastao je sa 12 na 26. Izveštaj predviđa da će do 2025. godine više od 50 zemalja instalirati više od jednog GW solarne energije godišnje.

Foto: Freepik.com

Među evropskim zemljama njih 12 spada u tu kategoriju, a predvode ih Španija, Nemačka, Poljska, Holandija i Italija. Solarni razvoj Poljske prevazišao je očekivanja, pre svega zbog porasta broja malih „prozjumer“ sistema na krovovima kuća.

Poređane po količini dodatne solarne energije koju su instalirale prošle godine, na listi 26 velikih solarnih zemalja su: Kina, SAD, Indija, Brazil, Španija, Nemačka, Japan, Poljska, Holandija, Australija, Južna Koreja, Italija, Francuska, Tajvan, Čile, Danska, Turska, Grčka, Južna Afrika, Austrija, Velika Britanija, Meksiko, Mađarska, Pakistan, Izrael i Švajcarska.

Solarna energija je očigledan izbor u energetskoj tranziciji, ali 20 od 26 pomenutih zemalja navodi uska grla u mreži kao ključnu prepreku njihovom solarnom razvoju. Ograničen kapacitet mreže i nedostatak fleksibilnosti ili skladištenja u nacionalnim sistemima električne energije predstavljaju ključni rizik za globalnu solarnu tranziciju.

Prema navodima izveštaja SolarPower Europe, mreže i fleksibilnost su uspavani džin energetske tranzicije. Vlade širom sveta zbog toga moraju da poboljšaju svoju elektroenergetsku i skladišnu infrastukturu, kako bi omogućile korišćenje ogromne količine instalirane solarne energije.

Više od 400 kompanija uključenih u evropski sektor solarne energije pozvalo je krajem prošlog meseca kreatore politike da ne pokreću trgovinsku istragu koja bi mogla da dovede do uvođenja tarifa EU na uvezene solarne proizvode. SolarPower Europe, koji je koordinirao poziv, naveo je da su potpisnici 18 proizvođača i 28 nacionalnih udruženja i instituta, preneo je Reuters.

Potpisnici su se složili u zahtevu da se tarife ne primenjuju na uvezene fotonaponske proizvode. Odvojeno, lobi evropske fotonaponske industrije vrši pritisak na EU da zaštiti domaću fotonaponsku industriju od onoga što je nazvao kineskom „nelojalnom konkurencijom“.

Evropska unija postavila je ograničenja na uvoz kineskih solarnih panela, ćelija i ploča od 2013. do 2018. godine, a sada više od 90 odsto fotonaponskih ploča i drugih komponenti dolazi iz Kine. Brisel je pokrenuo istragu protiv subvencija kineskih električnih vozila i pažljivo će ispitati strane subvencije u sektoru energije vetra, kako bi osigurao da se proizvodnja čiste tehnologije razvija u Evropi i da se zavisnost od Kine smanjuje.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Koliko traje i koja je cena izgradnje solarne elektrane?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...