Sve prognoze ukazuju na rapidan rast u narednoj deceniji

Industrija solarnih panela podstiče tražnju za srebrom

EkologijaHi-techInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamo

9.4.2023 14:33 Autor: Marko Miladinović 11

Industrija solarnih panela podstiče tražnju za srebrom Industrija solarnih panela podstiče tražnju za srebrom
Koliko je lukrativan biznis ugrađivanja solarnih panela – što na veliko, što kroz prodaju malim proizvođačima – pokazuje podatak da je globalna industrija solarnih... Industrija solarnih panela podstiče tražnju za srebrom

Koliko je lukrativan biznis ugrađivanja solarnih panela – što na veliko, što kroz prodaju malim proizvođačima – pokazuje podatak da je globalna industrija solarnih panela u 2022. godini dostigla vrednost od približno 108,8 milijardi dolara.

Procenjuje se da će ovo tržište rasti godišnjim tempom od čak 10,6 odsto u narednoj deceniji, zaključak je najnovijeg godišnjeg VisionGain izveštaja.

Međutim, naglo širenje solarnih elektrana u pojedinim delovima razvijenih zemalja dovelo je do pobune lokalnih zemljoradnika. Poslednji takav primer desio se u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u državi Misuri, gde su se farmeri pobunili protiv opštinskih vlasti, žaleći se na njihove planove da oduzimaju rodnu poljoprivrednu zemlju za postavljanje velikog broja solarnih panela.

Za to vreme, u severoistočnoj Francuskoj, u plodnoj ravnici reke Sene, poljoprivredni uzgajivači dosetili su se i sve više instaliraju takozvane agrivoltaičke sisteme u kojima su solarni paneli izdignuti iznad zemlje, tamad da ljudi i traktori mogu da prolaze preko polja i obrađuju ih, piše Euronews.  

Kada je Srbija u pitanju, kod Lapova u centralnom delu naše zemlje prošle nedelje je svečano otvorena solarna elektrana sa čak 18.000 dvostranih panela. Instalisana snaga elektrane u Lapovu iznosi 9,9 MW, koliko će doprineti domaćem energetskom sistemu.

Solarni paneli
Foto: Unsplash.com

U ovom trenutku u pitanju je najveća solarna elektrana u Srbiji, a njenom otvaranju prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Vrednost ove investicije je oko devet miliona evra, a investitor je beogradski MT-Komex.

Sve ovo ukazuje da će tražnja za popularnim solarima nastaviti da bude velika, i da je potreba za ugrađivanjem solarnih panela uočena i u Srbiji.

Pre nekoliko godina bili smo svedoci velikog rata na globalnom tržištu između američkih, evropskih I kineskih proizvođača solarnih panela. Ovi potonji su u jednom trenutku preplavili svet svojim proizvodima po maltene dampinškim cenama u odnosu na američke, ali uz upitan kvalitet.  

Međutim, sada će do izražaja doći deficit ili bar rast cena materijala koji se koriste za izradu solarnih panela. I to pre svega srebra.

Prema podacima međunarodnog Instituta za srebro, u 2019. godini je udeo srebra koji se koristi za izradu solarnih panela iznosio 11 odsto u ukupnoj globalnoj trgovini ovim metalom, a već sledeće godine se taj odnos popeo na 12,7 odsto, to jest na oko 101 milion unci.

Institut očekuje dalji rast tog učešća u narednih deset godina, a Svetska banka u svom izveštaju iznosi prognozu da će do 2050. za potrebe industrije solarnih panela biti neophodno čak 500 miliona unci srebra godišnje.

 • REA

  9.4.2023 #1 Author

  Definitvno vredno ulaganja,samo nema svak prostora za strpljenje koje je ovde svakako potrebno

  Odgovori

 • Vale

  9.4.2023 #2 Author

  Takav je materijal. Valjde ce srebra biti dovoljno

  Odgovori

 • VALERIJA

  9.4.2023 #4 Author

  Svet se brzo okreće, a poslednjih godina je tempo na turbo za šta imamo i potvrdu.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  9.4.2023 #5 Author

  Jedno bez drugog svakako ne moze

  Odgovori

 • SUZI

  9.4.2023 #6 Author

  Svakako se i ocekivalo poskupljenje.

  Odgovori

 • MAJA

  9.4.2023 #7 Author

  Videćemo šta će biti od toga

  Odgovori

 • CIGI

  9.4.2023 #8 Author

  I srebro ce biti skuplje od zlata za koju godinu

  Odgovori

 • DOBRILA

  10.4.2023 #9 Author

  Poskupljenje se svakako ocekuje , to sigurno.

  Odgovori

 • SENSEI

  10.4.2023 #10 Author

  Prodaja jednog proizvoda vuče potražnju i prodaja drugih

  Odgovori

 • STEPA

  10.4.2023 #11 Author

  Čim se nešto više traži odmah se i cena povećava.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...