u toku pregovori naše zemlje sa Evropskom unijom, SAD i Rusijom

EU će nastaviti da uvozi rusku naftu, ali Srbija je pod znakom pitanja

InfrastrukturaNovacSrbijaSvetVesti

17.3.2022 13:22 Autor: Marko Miladinović 10

EU će nastaviti da uvozi rusku naftu, ali Srbija je pod znakom pitanja EU će nastaviti da uvozi rusku naftu, ali Srbija je pod znakom pitanja
Evropska unija je 15. marta 2022. godine odlučila da uvede četvrti paket ekonomskih i individualnih sankcija kao odgovor na vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu.... EU će nastaviti da uvozi rusku naftu, ali Srbija je pod znakom pitanja

Evropska unija je 15. marta 2022. godine odlučila da uvede četvrti paket ekonomskih i individualnih sankcija kao odgovor na vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu. Kako je navedeno na sajtu Saveta Evrope, nove mere uključuju zabranu svih transakcija sa određenim državnim preduzećima, pružanja usluga kreditnog rejtinga bilo kom ruskom licu ili entitetu, kao i novih investicija u ruski energetski sektor.

Savet je proširio spisak lica povezanih sa odbrambenom i industrijskom bazom Rusije, kojima se nameću stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije dvostruke namene koje bi mogle da doprinesu tehnološkom unapređenju njenog odbrambenog i bezbednosnog sektora.

EU je takođe uvela trgovinska ograničenja u vezi sa gvožđem, čelikom i luksuznom robom, što će se posledično odraziti pozitivno na srpske izvoznike čelika jer je deo ruskih i beloruskih izvoznih kvota preraspodeljen našoj zemlji. Pored toga, uvedene su i sankcije za dodatnih 15 fizičkih i devet pravnih lica.

Ipak, onaj deo paketa novih sankcija koji se odnosi na investicije u energetskom sektoru mogao bi poražavajuće da pogodi privredu Srbije.

Izuzeće ili ne?

Evropska komisija je u svom saopštenju navela da zabrane uključuju „dalekosežnu blokadu novih investicija u ruskom energetskom sektoru, sa ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda nazad u EU“, odnosno kanal plaćanja i uvoza nafte iz Ruske federacije ka Evropskoj uniji ostaće otvoren.

Ruskim energetskim preduzećima će, izuzev ove transakcije, biti onemogućeno bilo kakvo poslovanje ili investiranje i povlačenje novca iz drugih projekata sa teritorije EU. Mera će pogoditi ruske naftne kompanije Rosneft, Transneft i Gazprom, preneo je Reuters.

Dakle, nafta iz Rusije ka EU nastaviće da se kreće neometano, kao i do sada. Međutim, u obrazloženju najnovijih sankcija navodi se da „treće zemlje, gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u ruskom vlasništvu, ne mogu da uvoze ili izvoze naftu“, prenele su Novosti.

Imajući u vidu da nafta za našu zemlju dolazi iz Hrvatske, do koje stiže morskim putem iz Rusije, direktnim tumačenjem ovih sankcija uvoz ka Rafineriji Pančevo i Naftnoj indutriji Srbije – u kojoj 51 odsto vlasništva ima Gazprom – bio bi onemogućen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da su u vezi sa ovim problemom u toku pregovori sa predstavnicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i ruskom stranom, te da „rešenja ima“, ali da će o tome više reči biti na samom kraju nedelje, pošto se očekuje da će do petka EU možda usvojiti pravno izuzeće Srbije, čemu se nadaju i u Privrednoj komori Srbije.

Ukoliko do izuzeća, pak, ne dođe, Vučić je najavio „dve moguće alternative“, a još ranije je napomenuo da građani ne treba da brinu jer zaliha benzina u zemlji ima dovoljno. 

 • N.N.

  17.3.2022 #1 Author

  Vazno da se EU obezbedi a za nas nije vazno

  Odgovori

 • Emilija

  17.3.2022 #2 Author

  Bas tako

  Odgovori

 • TATJANA

  17.3.2022 #3 Author

  Da eu pokrije sebe prvo a mi da sacekamo milostinju

  Odgovori

 • SNEZANA

  17.3.2022 #4 Author

  Kad pocne Rusija da im vraca milo za drago…

  Odgovori

 • TINA

  17.3.2022 #5 Author

  Bice dobro I za nas, sigurno

  Odgovori

 • MAJALG

  17.3.2022 #6 Author

  Kako su ovo dvostruki arsini, da li ce ovome ikada doci kraj, ovamo sankcije, a opet gledaju iskljucivo licni interes. A Ukrajinu niko ni ne gleda

  Odgovori

 • GOCA BG

  17.3.2022 #7 Author

  Mi nikome nismo vazni…

  Odgovori

 • ZVE84

  17.3.2022 #8 Author

  Koliko god oni želeli da nas izuzmu, Srbija je srce Evrope i to je ono što ne mogu da promene, a članstvo nam ne treba!

  Odgovori

 • TATJANA

  21.4.2022 #9 Author

  Mis mo nebitni, snacicemo se sami

  Odgovori

 • BOJANA

  4.5.2022 #10 Author

  Opet mi najgore da prođemo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...