zaliha ima za dve nedelje i u slučaju najgoreg scenarija

Ukoliko zatvori „Turski tok“ Bugarska će morati da plati Srbiji penale

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

17.3.2022 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ukoliko zatvori „Turski tok“ Bugarska će morati da plati Srbiji penale Ukoliko zatvori „Turski tok“ Bugarska će morati da plati Srbiji penale
Ne očekuje se da Bugarska prekine isporuku gasa gasovodom koji prolazi kroz njenu zemlju „Turski tok“ jer bi u tom slučaju morala da plati visoke... Ukoliko zatvori „Turski tok“ Bugarska će morati da plati Srbiji penale

Ne očekuje se da Bugarska prekine isporuku gasa gasovodom koji prolazi kroz njenu zemlju „Turski tok“ jer bi u tom slučaju morala da plati visoke penale i Srbiji i Mađarskoj za dogovorene, a ne isporučene količine gasa, što joj se ne bi isplatilo.

Kako prenosi Beta pozivajući se na list Politka „na taj scenario se za sada ne računa, uprkos najavama da bi zbog plaćanja u rubljama Bugarska mogla da prekine isporuke gasa Srbiji i Mađarskoj“, navedeno je u tekstu „Sofija mora da plati penale ako zatvori Turski tok“.

Tek što je Srbija, kako se navodi, malo odahnula zbog činjenice da Brisel za sada neće poslušati američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i da zemlje članice Evropske unije (EU) neće zabraniti uvoz ruskog gasa i nafte što bi se direktno odrazilo i na Srbiju, stiglo je sa nacionalne televizije Bugarske novo upozorenje da Bugarska neće prihvatiti plaćanje tranzita gasa u ruskim rubljama.

U tom slučaju, piše Politika, Bugarska bi mogla, kako je najavila, da zaustavi tranzit gasa kroz svoju zemlju, a bez Bugarske nema gasa ni za Srbiju ni za Mađarsku „Turskim tokom“, odnosno „Balkanskim tokom“ kako se taj gasovod zove kada stigne na Balkan.

I da se dogodi najgori scenario, zalihe u podzemnom skladištu gasa „Banatski dvor“ dovoljne su za naredne dve nedelje i to da temperature budu vrlo niske jer je utisnuto više od 60 miliona kubika što bi se u slučaju toplijeg vremena još duže trošilo.

„Bugarska manjim delom zavisi od uvoza ruskog gasa, jer koristi azerbejdžanski gas iz Turske, a u konekciji je sa Grčkom, priključena je na ‘Južni gasni koridor’, gasovode TANAP i TAP i zato je njen manevarski prostor veliki i ona može i bez ‘Turskog toka’ da bude energetski bezbedna“, rekao je bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić.

Situacija s gasom i gasovodom u Srbiji je, kako je rekao, u svemu obrnuta jer se ceo gasni sektor nalazi u većinskom vlasništvu Gazproma, a o energetskoj bezbednosti mora da brine država, a ne gasni monopolista.

„Situacija izgleda bezizlazna ako se bude tražilo da se plaća u rubljama i ako se zbog toga zaustavi tranzit gasa ‘Turskim tokom’ kojim se Srbija snabdeva. Kao alternativa moguće je snabdevanje preko Mađarske evropskim gasom iz evropskog gasnog sistema, ali malo gde ga ima. Snabdevanje je moguće i preko Ukrajine ruskim gasom pošto ‘Gazprom’ u potpunosti prema ugovoru koristi ukrajinski gasovod za snabdevanje Evrope“, rekao je Đukić.

Foto: Freepik

Istakao je da ono što nije nevažno, Srbija nije uvela nijednu ekonomsku sankciju Ruskoj Federaciji, a srpska gasna industrija i nafta su u njihovim rukama, pri čemu se računa na neupitno snabdevanje po najboljim cenama.

Osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma prof. Mitar Kovač rekao je da će u bliskoj budućnosti biti još različitih vrsta pritisaka na Srbiju, pa i u domenu energetike.

Ocenio je da Amerika može sebi da dozvoli sankcije prema Rusiji na naftu i gas. „To EU i druge evropske države nisu u stanju bez velikih posledica po socijalni status stanovništva i recesiju. Zato scenario koji je u vezi sa ‘Balkanskim tokom’ kojim se snabdevaju i evropske zemlje malo verovatan, a i kada bi se desio bio bi veoma kratak“, rekao je Kovač.

Dodao je da veruje da Evropa ne može bez ruskog gasa i da se neće dogoditi prekid snabdevanja izuzev ako se ne nastavi i dalje sa sankcijama prema Rusiji, kojima će se ugroziti socijalni prag civilnog stanovništva.

„U takvoj situaciji bi Ruska Federacija mogla da dođe u poziciju da selektivno ili u potpunosti prekine snabdevanje EU i drugih država Evrope, koje učestvuju u nerazumnoj rusofobnoj kampanji sa velikim brojem aktivnosti, koje imaju otvoren neonacistički karakter“, rekao je Kovač.

On je ocenio je da može da se očekuje da će se vlasti evropskih država suočiti sa sve snažnijim buntom i protestima naroda zbog sve goreg života i pretnji ratom u Evropi, a da pod takvim pritiskom civilnog društva EU će morati da traži rešenje sa Rusijom u svim oblastima društvenog života, pa i u domenu energetske bezbednosti.

  • MAJALG

    17.3.2022 #1 Author

    Mislim da ovoga puta Bugari nece primeniti taj scenario nisu dovoljno mocni da istrpe te penale, na vec ugrozenu ekonomsku situaciju.

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #2 Author

    Mislim da je taj scenario neizbežan, samo će malo prolongirati…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.3.2022 #3 Author

    Ne verujem da će se to desiti. Nije nikome u interesu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #4 Author

    Mislim da nece do toga doci…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...