početak proizvodnje planiran za 2026. godinu

Ford ulaže u eksploataciju nikla u Indoneziji

SvetVesti

31.3.2023 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ford ulaže u eksploataciju nikla u Indoneziji Ford ulaže u eksploataciju nikla u Indoneziji
Ford Motor Co. će preuzeti direktan udeo u fabrici baterija na bazi nikla u izgradnji u Indoneziji, produbljujući svoju ulogu u lancu snabdevanja dok... Ford ulaže u eksploataciju nikla u Indoneziji

Ford Motor Co. će preuzeti direktan udeo u fabrici baterija na bazi nikla u izgradnji u Indoneziji, produbljujući svoju ulogu u lancu snabdevanja dok proizvođači automobila pokušavaju da obezbede materijale za električna vozila.

Američki proizvođač automobila pridružuje se PT Vale Indonesia i kineskoj Zhejiang Huayou Cobalt Co. kao investitorima u projektu godišnje proizvodnje 120.000 tona nikla za EV baterije, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija, piše Bloomberg.

Očekuje se da fabrika Pomalaa počne komercijalnu proizvodnju 2026. godine, sa ukupnim ulaganjem od 67,5 biliona rupija (451 milion dolara).

Globalni proizvođači automobila se utrkuju da obezbede dugoročne tokove materijala kao što su litijum, kobalt i nikl. Dok su direktne investicije u rudnike ili rafinerije i dalje retke, General Motors Co. je investirao u američki rudnik litijuma, dok je Tesla Inc. zainteresovana za kupovinu jednog proizvođača litijuma.

Indonezija postaje glavni izvor nikla za baterije nakon talasa ulaganja u rafinerije u zemlji bogatoj mineralima, uglavnom od strane kineskih kompanija. Ford, koji planira da proizvodi dva miliona električnih vozila godišnje do kraja 2026. godine, već je imao ugovor sa Huayouom da preuzme materijale za baterije dobijene iz fabrike Pomalaa.

“Ovaj dogovor daje Fordu direktnu kontrolu da nabavi nikl koji mu je potreban — na jedan od najjeftinijih načina u industriji — i omogućava nam da osiguramo da se nikl iskopava u skladu sa ciljevima održivosti naše kompanije“, izjavila je Liza Drejk (Lisa Drake), potpredsednica u kompaniji Ford.

Pomalaa je dugo odlagani projekat i posledica ranijih napora da se koristi tehnologija “kiselinskog luženja pod visokim pritiskom“, ili HPAL, za pravljenje hemikalija nikla iz ruda niskog kvaliteta. Sada postoji veliki broj HPAL fabrika koji se povećavaju u toj zemlji jugoistočne Azije, ali i dalje postoji zabrinutost oko njihovih ekoloških uticaja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...