Čuveni proizvođači automobila protiv ograničenja EU

Porsche i Ferrari ne žele električne motore

AutomobiliEU

6.3.2023 08:38 Autor: Vladimir Jokanović 2

Porsche i Ferrari ne žele električne motore Porsche i Ferrari ne žele električne motore
Ikone automobilske industrije Ferrari i Porsche zatražili su izuzeće iz odluke Evropske unije o zabrani prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035.... Porsche i Ferrari ne žele električne motore

Ikone automobilske industrije Ferrari i Porsche zatražili su izuzeće iz odluke Evropske unije o zabrani prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine. Očekuje se da će Savet EU zvanično potvrditi pomenutu odluku tokom tekućeg meseca.

Status koji uživaju Porsche i Ferrari u svojim zemljama pokrenuo je vlade u Nemačkoj i Italiji da dovedu u pitanje plan EU o zabrani prodaje vozila nekoliko dana pre planiranog glasanja, prenosi ekapija, pozivajući se na Bloomberg.

Taj potez uznemirio je Brisel i ponovo otvorio pitanja oko navodno klimatski neutralnih e-goriva, koja su se pokazala preskupom alternativom za veliki broj proizvođača. Nemačka, u kojoj i dalje postoje delovi auto-puta bez ograničenja brzine, protivi se zakonu pokazujući nespremnost da se oprosti od svojih simbola, poput modela Porsche 911.


Dok većina proizvođača automobila ulaže desetine milijardi u proizvodnju električnih vozila, Porsche je investirao u fabriku e-goriva u Čileu, delom zato što proizvođač ne planira da pravi svoj sportski automobil 911 na struju. Istovremeno, proizvođači koji ulažu milijarde u proizvodnju električnih automobila, ne žele da se preusmere na skupu potencijalnu alternativu.

Upravljanje vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na klimatski neutralan način bi takođe moglo pomoći da se ubrza dekarbonizacija transportnog sektora, naveo je Porsche. Ferrari je saopštio da traži alternativna goriva kako bi nastavio da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

  • MAJALG

    11.3.2023 #1 Author

    Nadam se da ce istrajati i da ce nastaviti da prave motore kao i do sada, i da nece se izgubiti da dusa koja na cenu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #2 Author

    Svaka cast za izjavu,hoce da budu dosledni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...