Očekuje se najveći evropski IPO u poslednjih 10 godina

Porsche izlazi na berzu

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

19.9.2022 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Porsche izlazi na berzu Porsche izlazi na berzu
Volkswagen nastoji da prikupi čak 9,4 milijarde evra od inicijalne javne ponude svog legendarnog brenda sportskih automobila Porsche. To će po svoj prilici biti... Porsche izlazi na berzu

Volkswagen nastoji da prikupi čak 9,4 milijarde evra od inicijalne javne ponude svog legendarnog brenda sportskih automobila Porsche. To će po svoj prilici biti najveće listiranje na evropskim berzama u poslednjih deset godina.

Nemački proizvođač automobila izjavio je da će Porsche najverovatnije ostvariti procenu tržišne kapitalizacije između 70 i 75 milijardi evra prilikom listiranja na berzi, što je ispod prethodnog cilja od čak 85 milijardi evra, s tim što treba uzeti da će se IPO desiti u vreme dubokog preokreta na tržištu kapitala. Evropska tržišta su uglavnom bila zatvorena za nova listiranja tokom većeg dela godine, a kompanije izbegavaju izlazak na berzu zbog energetske krize u regionu, rastućih kamatnih stopa i rekordne inflacije.

Od ključnih investicionih fondova koji su izrazili svoje interesovanje za buduće akcije Porschea izdvajaju se Qatar Investment Authority, norveški državni fond, T. Rowe Price i ADQ, za koje se veruje da će se “pretplatiti” na prioritetne akcije u vrednosti od čak 3,7 milijardi evra, saopštio je nemački proizvođač, prenosi Bloomberg.

“Započeli smo proces za IPO Porschea, a kamen temeljac za uspešnu realizaciju predstavlja posvećenost naših investitora“, izjavio je finansijski direktor Volkswagena Arno Antlic (Arno Antlitz).

Period prvih ponuda će početi 20. septembra sa planiranim početkom trgovanja zakazanim za 29. septembar.

Osim što će investitorima ponuditi deo vlasništva u jednom od najprepoznatljivijih imena u istoriji svetske proizvodnje automobila, IPO će vratiti značajnu moć donošenja odluka porodici Porsche-Piech, koja je izgubila kontrolu nad proizvođačem sportskih automobila pre više od jedne decenije nakon preuzimanja od strane Volkswagena.

Baš zbog uzimanja u obzir interesa porodice milijardera, koja drži 53 odsto akcija sa pravom glasa Volkswagena preko posebno listirane kompanije Porsche Automobil Holding SE, IPO Posrchea je složeniji od većine drugih listiranja i izazvao je zabrinutost u pogledu upravljanja jer direktno utiče i na matičnu kompaniju Volkswagen.

Investitori će moći da se upišu na 25 odsto preferencijalnih akcija Porschea koje nemaju pravo glasa. Porodica osnivača će kupiti 25 odsto plus jednu od zajedničkih akcija Porschea sa pravom glasa, što znači da će dobiti manjinski blokirajući udeo i uticati na buduće ključne odluke.

Porodica se složila da plati premiju od 7,5 odsto iznad raspona cena za preferencijalne akcije i planira da finansira akviziciju kombinacijom dužničkog kapitala od čak 7,9 milijardi evra i posebne dividende koju je isplatio Volkswagen kako bi povratila pravo upravljanja.

Deo sredstava prikupljenih kroz IPO Porschea kompanija Volkswagen će preusmeriti u svoj budući biznis proizvodnje električnih automobila. S druge strane, postavljanje Olivera Bluma (Oliver Blume), izvršnog direktora Volkswagena, na istu poziciju i u Porscheu, izaziva “blagu zabrinutost” među investitorima u smislu podeljenog posla, a povećane odgovornosti, piše Bloomberg.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...